Na hlavný obsah

Čína odsúdila bojkot olympiády ďalšími štátmi. Za svoje kroky vraj zaplatia

Ani prezidentka Čaputová sa neplánuje zúčastniť.

Čína odsúdila bojkot olympiády ďalšími štátmi. Za svoje kroky vraj zaplatia
Návštevníčka kráča okolo log pre zimné olympijské hry a paralympijské hry 2022 v Pekingu. Foto: TASR/AP

Čína vo štvrtok (9. 12.) ostro odsúdila stredajšie (8. 12.) rozhodnutie Spojeného kráľovstva, Austrálie a Kanady pripojiť sa k diplomatickému bojkotu zimných olympijských hier, ktoré sa uskutočnia vo februári v Pekingu.

Podľa vyjadrenia čínskeho ministerstva zahraničia tieto štáty „za svoje chybné kroky zaplatia“. Podobný odkaz vyslala Čína už skôr Spojeným štátom, ktoré bojkot oznámili v pondelok (6. 12.).

USA, Británia, Austrália a Kanada na olympiádu oproti zvyklostiam nevyšlú žiadnych vládnych predstaviteľov, podporia ale svojich športovcov, ktorí na hry pôjdu.

V stredu sa k diplomatickému bojkotu pridal aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Do Pekingu neplánujú ísť ani predstavitelia Nového Zélandu.

Lídri západných krajín bojkot odôvodňujú porušovaním ľudských práv v Číne, okrem iného v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Peking tieto iniciatívy odsudzuje ako politizáciu športového podujatia a uvádza, že bojkot sa stretne s neúspechom.

„Spojené štáty, Austrália, Británia a Kanada, ktoré sa rozhodli zneužiť olympijské hry na politickú manipuláciu, sami seba izolujú a nevyhnutne za to zaplatia,“ vyhlásil hovorca čínskej diplomacie Wang Wen-pin. Zdôraznil pritom, že Peking týmto krajinám vôbec neposlal na olympiádu pozvánky.

„Šport nemá s politikou nič spoločné. Olympiáda je veľkým zhromaždením športovcov a milovníkov športu a nie javiskom pre politikov,“ dodal.

Ani prezidentka Čaputová neplánuje účasť

Aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa stotožňuje s výhradami, pre ktoré sa viacerí predstavitelia rozhodli nezúčastniť sa na olympijských hrách. Uviedol to riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

„Prezidentka SR Zuzana Čaputová neuvažuje o účasti na zimných olympijských hrách v Pekingu,“ uviedol Matej s tým, že hlava štátu účasť ani neplánovala. Dôvodom mala byť aj pandemická situácia.

Slovenská poslankyňa Európskeho parlamentu Miriam Lexmannová v stredu oznámila, že spoluiniciovala výzvu predsedom inštitúcií Európskej únie, ako aj trom najvyšším slovenským ústavným činiteľom na diplomatický bojkot ZOH v Pekingu.

Svet si podľa nej nemôže dovoliť zatvárať oči pred bezprecedentným porušovaním ľudských práv náboženských a etnických menšín Čínskou komunistickou stranou.

Mnohí ešte váhajú

Väčšina európskych krajín zatiaľ s rozhodnutím o diplomatickom bojkote olympijských hier váha. Francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian vo štvrtok povedal, že by chcel dosiahnuť s ostatnými krajinami Európskej únie spoločnú pozíciu.

Minister školstva Jean-Michel Blanquer však stanici BFM TV povedal, že sa Francúzsko k bojkotu nepripojí. „Šport je svet sám pre seba, ktorý treba chrániť pred politickými zásahmi,“ povedal. Napríklad Taliansko už skôr uviedlo, že sa k bojkotu nepridá.

Olympiáda sa má konať od 4. do 20. februára, ale vzhľadom na čínske obmedzenia pre vstup cudzincov na čínske územie pre šírenie ochorenia COVID-19 sa očakáva, že do Pekingu pricestuje len málo svetových politikov. Významnou výnimkou má byť ruský prezident Vladimir Putin, ktorý už prijal pozvanie svojho čínskeho náprotivku Si Ťin-pchinga.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet