Na hlavný obsah

Čína varovala USA, že za diplomatický bojkot ZOH v Pekingu zaplatí

Predstavitelia rozhodnutie USA ostro kritizovali.

Čína varovala USA, že za diplomatický bojkot ZOH v Pekingu zaplatí
Návštevníčka kráča okolo log pre zimné olympijské hry a paralympijské hry 2022 v Pekingu. Foto: TASR

Čína v utorok (7. 12.) ostro kritizovala americký diplomatický bojkot blížiacich sa zimných olympijských hier (ZOH) v Pekingu a pohrozila „rezolútnymi protiopatreniami“, ktoré však bližšie nešpecifikovala. Podľa čínskeho ministerstva zahraničia USA „za svoje chyby zaplatia“.

Čínski predstavitelia odmietli bojkot Washingtonu ako „pózovanie a politickú manipuláciu“ a pokúsili sa toto rozhodnutie zdiskreditovať tvrdením, že americkí diplomati neboli vôbec pozvaní do Pekingu.

„Snaha Spojených štátov narušiť olympiádu, založená na ideologických predsudkoch a lžiach, len ukazuje zámery USA a je vopred odsúdená na neúspech,“ uviedol na utorkovej (7. 12.) tlačovej konferencii hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Čao Li-ťien. „Výsledkom tejto snahy bude len strata morálnej autority a dôveryhodnosti,“ dodal Čao.

Podľa hovorcu čínskej diplomacie ide americký diplomatický bojkot zimnej olympiády v Pekingu proti princípom olympizmu a „mohol by poškodiť bilaterálny dialóg a spoluprácu v dôležitých oblastiach“.

Porušovanie ľudských práv

Spojené štáty v pondelok (6. 12.) oznámili, že sa na zimnú olympiádu, ktorá sa uskutoční vo februári v Pekingu, nevypravia žiadni predstavitelia americkej vlády.

Biely dom svoje rozhodnutie odôvodnil porušovaním ľudských práv v Číne. Cieľom opatrenia je naznačiť Pekingu, že nemôže pokračovať vo svojom súčasnom kurze. Vláda prezidenta Joea Bidena vyjadrila podporu americkým športovcom, ktorí na hry pôjdu. Trestať ich zákazom účasti by podľa Bieleho domu nebolo správne.

Spojené kráľovstvo, Kanada a Austrália uviedli, že tiež zvažujú svoje pozície. Minulý týždeň Litva, ktorá čelí obchodnému a diplomatickému nepriateľstvu zo strany Číny kvôli jej rastúcemu vzťahu s Taiwanom, oznámila, že sa na hrách nezúčastní ani jej prezident, ani ministri.

Ako informuje Reuters, do Pekingu nepošle svojich predstaviteľov ani Nový Zéland. Dôvodom je podľa vlády „množstvo faktorov, ale zväčša súviseli s covidom,“ povedal podpredseda vlády Grant Robertson.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport