Na hlavný obsah

Čo platí pre ľudí, ktorí sa nemôžu dať zaočkovať? Rezort zdravotníctva pripravuje formulár

Môžu zapadať do režimu OP.

Čo platí pre ľudí, ktorí sa nemôžu dať zaočkovať? Rezort zdravotníctva pripravuje formulár
Ilustračné foto - očkovanie proti covidu. Foto: RTVS

Ľudia, ktorí sa nemôžu dať zo zdravotných dôvodov zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, môžu tiež spadať do režimu OP (očkovaní a prekonaní), pre ktorý budú platiť od piatka (10. 12.) miernejšie protiepidemické opatrenia. Uviedol to v stredu (8. 12.) minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

K dispozícii bude podľa ministra pre týchto ľudí, ktorí majú kontraindikácie k vakcinácii, jednotný formulár. Rezort ho dokončuje v aktuálnych dňoch a dostane sa do systému Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

„Budú tam presne dané údaje o tom, prečo nemohli byť ľudia očkovaní,“ poznamenal Lengvarský. Aktuálnych potvrdení je na základe informácií ministerstva príliš veľa a mnohí lekári vydávajú potvrdenia na „príliš veľké diagnózy“.

„Bude to zjednotené, aby sme vedeli kontrolovať, ktorý lekár aké potvrdenie vydal,“ doplnil šéf rezortu. Spresnil, že na formulári bude špeciálny QR kód – ten bude slúžiť občanovi, ktorý nemôže byť zaočkovaný proti koronavírusu. „Tým pádom sa naňho bude pozerať, ako keby bol,“ poznamenal.

Formulár bude podľa neho zahŕňať aj to, či je kontraindikácia trvalá alebo dočasná. Spresnil, že ak má človek po prvej dávke vakcíny alergickú reakciu, zrejme pôjde o trvalú neschopnosť dať sa zaočkovať.

„Pokiaľ ste toho času v stave, že vaša imunita je dokázateľným spôsobom znížená – máte nejakú cytostatickú liečbu, ste onkologický pacient – tá sa nejakým časom zmení a potom bude trvalá,“ pokračoval s tým, že onkologickým pacientom, ktorých imunita je na dostatočnej úrovni, sa vysoko odporúča dať sa zaočkovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko