Na hlavný obsah

Do Británie už len s testom. Krajina mení podmienky vstupu

Povinnosť platí aj pre zaočkovaných.

Do Británie už len s testom. Krajina mení podmienky vstupu
Na snímke letisko Heathrow v Londýne. Foto: TASR/AP

V súvislosti s objavením sa nového variantu koronavírusu omikron pristúpila väčšina štátov Európy k sprísneniu podmienok cestovania. Mnohé zakázali vstup do krajiny cestujúcim z niektorých štátov južnej Afriky.

Ako prvý variant omikron zistili v novembri Juhoafrická republika a Botswana. Odkiaľ presne sa ale omikron rozšíril, nie je stále známe. Variant na svojom území potvrdilo viac ako 20 krajín, zatiaľ sa ale u väčšiny pacientov neobjavili vážne príznaky.

Aj Spojené kráľovstvo sprísnilo od utorka (7. 12.) podmienky vstupu do krajiny. Rovnaké pravidlá platia pre Anglicko, Wales, Škótsko a Severné Írsko.

Na červenom zozname krajín, z ktorých nie je možné pre variant omikron vstúpiť na územie Británie, sa aktuálne nachádzajú Angola, Botswana, Eswatini (niekdajšie Svazijsko), Lesotho, Malawi, Mozambik, Namíbia, Nigéria, Juhoafrická republika, Zambia a Zimbabwe. Obmedzenie platí aj v prípade, že cestujúci v posledných 10 dňoch jednu z týchto krajín navštívil.

Výnimku pre vstup z týchto krajín majú len občania Británie a Írska a tí, ktorí majú v Spojenom kráľovstve trvalý pobyt. Musia však podstúpiť 10-dňovú karanténu vo vybranom karanténnom zariadení a absolvovať dva PCR testy. Nezáleží pritom na tom, či je človek očkovaný alebo nie.

Za plne očkovaného považujú britské úrady osobu, ktorá dostala obe dávky vakcíny pri dvojdávkovej schéme alebo jednu dávku pri jednodávkovej schéme najmenej pred 14 dňami.

V Británii uznávajú vakcíny od spoločností AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, Sinovac, Sinopharm a Covaxin. Zároveň krajina, z ktorej cestujúci prichádzajú, musí byť na zozname krajín s uznávaným dokladom o očkovaní.

Povinnosti cestujúcich

Všetci ostatní počnúc utorkom musia absolvovať PCR test najskôr 48 hodín pred cestou. Zaočkované osoby musia podstúpiť ďalší test aj po prílete do krajiny najneskôr v druhý deň, na ktorý je potrebné sa objednať ešte pred cestou. Až do výsledku testu musia cestujúci ostať v karanténe.

V prípade pozitívneho testu alebo testu s nejasným výsledkom musia zotrvať v samoizolácii po dobu 10 dní. V prípade nepreukázateľného výsledku sa môžu dať otestovať znova a skrátiť tak karanténu, ak je výsledok negatívny.

Nezaočkovaní sú povinní okrem povinného testu pred odletom podstúpiť po prílete dva PCR testy – na druhý a ôsmy deň, a ostať v karanténe 10 dní. Všetky testy si podľa oficiálnej stránky britského kabinetu cestujúci hradia sami.

Cestovanie s deťmi

Špeciálnu kategóriu tvoria deti. Ak je dieťa vo veku štyroch a menej rokov, nemusí podstúpiť žiadny z povinných testov. Pre mládež vo veku od 12 do 17 rokov platí povinnosť absolvovať PCR test pred odletom.

Všetky deti vo veku od 5 do 17 sa riadia podmienkami vstupu pre plne zaočkovaných, a teda musia podstúpiť PCR test do dvoch dní od príchodu do krajiny. Až do negatívneho výsledku ostávajú v karanténe.

Pre každého cestujúceho prichádzajúceho do Británie okrem toho platí od 30. novembra povinnosť vyplniť formulár na vyhľadanie cestujúceho – tzv. passenger locator form.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet