Na hlavný obsah

Do Rakúska môžu bez obmedzení vstúpiť len ľudia zaočkovaní treťou dávkou

Dvojdávkoví musia mať aj negatívny PCR test.

Do Rakúska môžu bez obmedzení vstúpiť len ľudia zaočkovaní treťou dávkou
Na ilustračnej snímke ľudia stoja v rade na očkovanie proti covidu vo Viedni. Foto: TASR/AP

Rakúsko sprísnilo pravidlá vstupu do krajiny s cieľom spomaliť šírenie koronavírusového variantu omikron. Od pondelka (20. 12.) môžu do krajiny bez obmedzení vstupovať len ľudia zaočkovaní treťou, posilňujúcou dávkou.

Tí, čo covid prekonali a zaočkovaní dvoma dávkami musia navyše predložiť negatívny PCR test.

Ľudia bez negatívneho testu sa musia zaregistrovať a po príchode sa okamžite odobrať do 10-dňovej karantény. Tá skončí najskôr po piatich dňoch, ak je k dispozícii negatívny výsledok PCR testu alebo osoba podstúpi očkovanie posilňovacou dávkou vakcíny.

Tehotné ženy a osoby, ktoré nemôžu byť očkované zo zdravotných dôvodov, sú z nariadenia vyňaté. Pre pendlerov naďalej platí povinnosť preukázať sa pri vstupe certifikátom o očkovaní, dokladom o prekonaní choroby či negatívnym testom. Tranzitnej dopravy sa nové predpisy netýkajú.

„Sprísnené predpisy pre vstup do krajiny predstavujú veľkú výzvu najmä pre ľudí cestujúcich do zahraničia počas vianočných sviatkov. Sú však nevyhnutné najmä v tomto čase, aby sa v Rakúsku zabránilo šíreniu omikronu,“ uviedol podľa agentúry DPA cez víkend minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein.

Na sprísnenie opatrení podľa rakúskych médií oddnes vo zvýšenej miere dohliadajú policajti v spolupráci s hygienickými úradmi.

V Rakúsku s takmer 9 miliónmi obyvateľov počty novoinfikovaných výrazne klesli po trojtýždňovom lockdowne z prelomu novembra a decembra. Hlavné mesto Viedeň v pondelok ako posledná spolková krajina otvorilo svoje reštaurácie a hotely.

Pravidlá sa oddnes sprísnili tiež vo Švajčiarsku. Po novom platí takzvané pravidlo 2G, teda povinnosť mať pri vstupe do určitých verejných priestorov doklad o očkovaní alebo prekonanej chorobe. Opatrenie sa vzťahuje na reštaurácie, kultúrne, športové a rekreačné zariadenia a na akékoľvek spoločenské podujatia vo vnútorných priestoroch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet