Na hlavný obsah

Do reformy vysokých škôl zapracovali viaceré pripomienky akademickej obce

O politizácii nemôže byť reč, tvrdí rezort školstva.

Do reformy vysokých škôl zapracovali viaceré pripomienky akademickej obce
Na snímke študenti počas protestného pochodu za slobodné vysoké školy v Bratislave. Foto: TASR

Rezort školstva upravil novelu vysokoškolského zákona po zapracovaní viacerých pripomienok. Študenti a akademická obec jej vyčítali politizáciu a oklieštenie akademických kompetencií. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Lucia Nagyová.

Ministerstvo a senát podľa nového návrhu nebudú môcť svojvoľne voliť členov správnej rady, ale budú vyberať z nominácií od združení zamestnávateľov či samospráv. Súčasťou bude tiež verejné vypočutie. Študentská rada vysokých škôl hovorí o upokojení situácie.

Novela zákona o vysokých školách vyhnala ešte v novembri do bratislavských ulíc vysokoškolákov spolu so zástupcami reprezentácií vysokých škôl. Kľúčový zámer ministerstva skvalitniť vysoké školy sa vtedy nestretol s pochopením.

Obavy z politizácie VŠ

Návrh zákona, ktorý vyšiel z medzirezortného pripomienkovania, je podľa rezortu školstva nepriestrelný a o politizácií nemôže byť ani reč. Sporná však podľa akademickej obce bola časť o spolitizovaní členov správnej rady.

„Ministerstvo a senát nebude môcť svojvoľne menovať, respektíve voliť ľudí do správnej rady, ale bude vyberať z návrhov, z nominácií, ktoré budú dávať reprezentatívne združenia zamestnávateľov, miestne samosprávy a rôzne inštitúcie, ktoré sa venujú tvorivej činnosti,“ vysvetlil štátny tajomník rezortu školstva Ľudovít Paulis.

Nasledovať bude verejné vypočutie pred akademickým senátom, čím sa má výber potvrdiť. Správna rada si ešte vyberie posledného člena takpovediac zvonku, aby mala nepárny počet. Ani jedna strana tak nebude mať nadpolovičnú väčšinu, ktorá by mohla blokovať prijímanie akýchkoľvek rozhodnutí.

Paulis pripomenul, že v správnej rade nemá zastávať funkciu politik ani žiaden zamestnanec ministerstva. Obava z politizácie však bola namieste, pripomína Študentská rada vysokých škôl. Po zapracovaní pripomienok už podľa predsedu Filipa Šurana nie sú.

Vláda bude rokovať

„Ide predovšetkým o to, že ministerstvo školstva nebude mať blokačnú polovicu. Taktiež, že rôzne organizácie môžu nominovať a jednotlivé subjekty sa budú navzájom vyjadrovať k jednotlivým nomináciám,“ spresnil Šuran.

Čiastočné zmeny už vidí aj Slovenská rektorská konferencia. Dôležitá je naďalej aj otázka financovania škôl. „Už teraz vieme, že rozpočet pre vysoké školy na budúci rok by mal byť skrátený, takže to sú veci, ktoré sú v rozpore,“ uviedol jej prezident Rudolf Kropil.

Návrh by mal smerovať na najbližie rokovanie vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko