Na hlavný obsah

Do Windsoru sa snažil dostať ozbrojenec, zadržali ho

V hrade trávi Vianoce britská kráľovná.

Do Windsoru sa snažil dostať ozbrojenec, zadržali ho
Na ilustračnej snímke hrad Windsor. Foto: TASR/AP

Britská polícia v sobotu (25. 12.) zatkla 19-ročného údajne ozbrojeného muža, ktorý prenikol na pozemky hradu Windsor. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. V sídle neďaleko Londýna trávi Vianoce kráľovná Alžbeta II. Podľa polície sa muž nedostal do žiadnej z budov a počas niekoľkých chvíľ spustili príslušné bezpečnostné opatrenia.

Britská polícia uviedla, že členov kráľovskej rodiny o incidente informovali a verejnosti nič nehrozí. Polícia doplnila, že dotyčný bol zadržaný pre podozrenie zo vstupu na chránené miesto a z držania útočnej zbrane. „V tejto chvíli zostáva vo väzbe,“ povedala policajná komisárka Rebecca Mearsová. Z oznámenia však nie je jasné, akú presne zbraň mal muž pri sebe.

Deväťdesiatpäťročná Alžbeta II., trávi na Windsore Zimné sviatky pre pandémiu koronavírusu. Zvyčajne totiž v tomto čase pobýva na svojom východoanglickom sídle Sandringham.

Incident sa stal okolo 8:30 h miestneho času (9:30 h SEČ) a nezdá sa, že by narušil akékoľvek plány kráľovskej rodiny. Charles, Camilla a ďalší členovia rodiny boli dopoludnia zachytení fotografmi pri príchode do kaplnky sv. Juraja v hradnom komplexe, uviedla agentúra Reuters.

Incidenty nie sú časté

Bezpečnostné incidenty pri britských kráľovských rezidenciách nie sú časté. Najvážnejší z čias panovania súčasnej kráľovnej sa stal v roku 1982, keď votrelec vyšplhal po múre Buckinghamského paláca a dostal sa až do miestnosti, kde ležala Alžbeta II.

V roku 2016 sa muž, ktorý bol už skôr odsúdený za vraždu, priznal k tomu, že neoprávnene vošiel do ochrannej zóny okolo Buckinghamského paláca a pýtal sa, či je kráľovná doma.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet