Na hlavný obsah

Dôchodcovia môžu mať s covidovými pasmi problém

Potvrdenie však nemusí byť v mobile.

Aj dvadsať eur boli niektorí ľudia pred pol rokom ochotní zaplatiť u lekára za to, aby mali potvrdenie o vakcinácii v pôvodnom papierovom medzinárodnom očkovacom preukaze. Priepustkou do prevádzok v režime OP je v súčasnosti pre mnohých tzv. QR kód v mobile. Jednota dôchodcov hovorí, že seniori majú niekedy problém dostať sa do prevádzok, ak ho nemajú.

Ešte v lete boli očkovacie preukazy takmer nedostatkovým tovarom. Ich popularite odzvonilo. Potvrdenie o očkovaní alebo o prekonaní ochorenia majú dnes mnohí namiesto očkovacích preukazov v mobiloch. Pre niektorých ľudí je to však problém.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa Jednoty dôchodcov Slovenska majú niektorí seniori problém dostať sa do prevádzky bez tzv. QR kódu, ktorý si, okrem mladých ľudí, obľúbili už aj niektorí obchodníci. Prečítať QR kód je jednoduchšie a rýchlejšie.

„Obracajú sa na nás, že akým spôsobom sa dostanú do obchodov, pretože teraz pred Vianocami si chce každý nakúpiť nejaké tie darčeky a ťažko sa dostávajú do tých prevádzok,“ hovorí Valéria Pokorná, z Jednoty dôchodcov Slovenska.

Akú formu má mať dokument, ktorý vám umožní vstúpiť do prevádzky v režime OP, Úrad verejného zdravotníctva bližšie nešpecifikuje, a teda nezáleží na tom, či máte potvrdenie na papieri alebo v mobile.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko