Na hlavný obsah

Dodnes je symbolom boja za slobodu. Milada Horáková sa narodila pred 120 rokmi

Komunistický režim ju popravil krutým spôsobom.

Dodnes je symbolom boja za slobodu. Milada Horáková sa narodila pred 120 rokmi
Na snímke Milada Horáková. Foto: Twitter

Česká politička a právnička je aj v súčasnosti symbolom boja za slobodu. Prípad Milady Horákovej patrí k najznámejším vykonštruovaným politickým procesom v Československu z 50. rokov 20. storočia.

Milada Horáková, rodená Králová, sa narodila 25. decembra 1901 v Prahe-Královských Vinohradoch. Vyštudovala právnickú fakultu Univerzity Karlovej.

V roku 1924 sa stretla so zakladateľkou Ženskej národnej rady (ŽNR) Františkou Plamínkovou a začala tam tiež pracovať. Krátko po skončení štúdia sa vydala za Bohuslava Horáka, ktorý pracoval v Československom rozhlase.

Neušla pozornosti gestapa

Po skončení štúdií nastúpila na Ústredný sociálny úrad pražského magistrátu a v roku 1929 sa stala členkou Českej strany národno-sociálnej (ČSNS). Stále však pracovala pre ŽNR.

Pripravovala legislatívne návrhy smerujúce k riešeniu postavenia nevydatých žien, nemanželských detí, k zlepšeniu postavenia žien v rodinnom práve či v robotníckych profesiách.

V roku 1939 museli vydaté ženy v štátnych službách zo zákona odísť do penzie, aby uvoľnili miesta pre ľudí odsunutých z územia, ktoré bolo v dôsledku predvojnových udalostí pripojené k Nemeckej ríši, Horáková tak prišla o prácu. V tomto období sa zapojila do odbojovej činnosti, cez ŽNR organizovala sociálnu pomoc.

Neušla však pozornosti gestapa a internovali ju vo väznici na Pankráci a na Karlovom námestí, neskôr ju previezli do Malej pevnosti v Terezíne. V roku 1944 ju súd v Drážďanoch odsúdil na osem rokov väzenia.

Oslobodili ju v roku 1945 a vrátila so do Prahy. Vstúpila do obnovenej ČSNS a stala sa členkou jej vedenia. Obnovila tiež činnosť ŽNR pod novým názvom Rada československých žien (RČŽ).

V roku 1946 sa stala poslankyňou československého parlamentu, kritizovala činnosť ľudových súdov aj zahraničnej politiky.

Zmanipulovaný proces

Krátko po tom, čo sa komunisti v roku 1948 dostali k moci, začali s vykonštruovanými monsterprocesmi. Jednou z prvých obetí justičných vrážd sa stala práve Milada Horáková.

„Milada Horáková sa stala symbolom, už bola ako symbol vybratá do tohto procesu. Stelesňovala mnohé kvality, o ktorých sa predpokladalo, že komunisti si nedovolia na niekoho takéhoto zaútočiť. Bola to žena, bola to matka, mala kontakty, mala známosti, bola vážená na medzinárodnom poli a na toto všetko v jednej osobe dokázali zaútočiť naraz,“ uviedla pre RTVS historička Marína Zavacká z Historického ústavu SAV.

V národnom zhromaždení sa stala poslankyňou a po februári 1948 bola nútená svoju prácu opustiť. V máji roku 1950 Horákovú zatkli a začal sa zmanipulovaný proces.

Proces trval od 31. mája do 8. júna 1950. Proti pripravovanej poprave demonštrovali aj Albert Einstein, britský premiér Winston Churchill, manželka amerického prezidenta Eleanor Rooseveltová a mnohí ďalší.

„Toto bol vyrobený proces, v ktorom potrebovali varovať všetkých ostatných, že takto dopadnete, ak nám budete prekážať,“ povedal novinár Daniel Anýž.

Komunistický režim československú političku v zinscenovanom procese za vymyslenú špionáž a vlastizradu odsúdil k trestu smrti a popravil krutým spôsobom. Političku popravili 27. júna 1950 vo väznici na Pankráci, zomrela udusením. Popol rodine nevydali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet