Na hlavný obsah

Doležal nemôže podpísať zmluvu na výstavbu obchvatu Košíc

Úrad pre verejné obstarávanie nariadil zrušiť súťaž.

Doležal nemôže podpísať zmluvu na výstavbu obchvatu Košíc
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Foto: TASR

Minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) nemôže podpísať pripravenú zmluvu na výstavbu úseku rýchlocesty R2 – juhovýchodného obchvatu Košíc. Úrad pre verejné obstarávanie prikázal zrušiť súťaž na rýchlostnú cestu R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany krátko pred podpisom zmluvy.

„Národná diaľničná spoločnosť (NDS) nemôže uzavrieť zmluvu, Košice nebudú mať časť svojho obchvatu,“ povedal minister. Rozhodnutie podľa neho spôsobí, že sa odsunú aj ďalšie obchvaty miest, ktoré boli naplánované. „Úrad pre verejné obstarávanie si robí svoju robotu, ale stanovisko považujem za neodborné a mimo odbornú prax,“ dodal.

Podmienky zrušenia považuje za nezmyselné. „Úrad nám nariadil zrušiť súťaž, nie preto, že by podmienky boli diskriminačné, ale pre dve chýbajúce slová: alebo ekvivalent.“

Ako hovorí, NDS ešte v roku 2018 vyhlásila verejné obstarávanie podľa štandardov červeného FIDIC-u. Je to organizácia, ktorá združuje odborníkov v oblasti stavebníctva, projektantov, inžinierov. „Stanovila štandardy pre stavebný sektor, ktoré popisujú vzťahy medzi objednávateľom a dodávateľom. Aj zmluva má v názve slovo FIDIC. Napriek tomu nám bolo vytknuté, že sme požadovali skúsenosti so štandardami FIDIC a desať rokov praxe,“ tvrdí.

Úrad vytkol práve to, že v zmluve nebol uvedený ekvivalent ku FIDIC-u. „Neexistuje ekvivalent k štandardu FIDIC,“ uviedol Doležal.

Proti rozhodnutiu sa chce odvolať. „Máme desať dní na to, aby sme sa odvolali, určite sa odvoláme. Chcem vyzvať členov rady, aby skúsili rozhodovať podľa aplikačnej praxe, v kontexte problematiky,“ uviedol.

Zrušenie súťaže ohrozí čerpanie 140 miliónov eur a oddiali výstavbu obchvatu o dva roky.

Rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie ešte nie je právoplatné, keďže plynie desaťdňová lehota na podanie odvolania. To je aj dôvod, pre ktorý úrad momentálne nemôže hovoriť o obsahu svojho rozhodnutia. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

„Vzhľadom na tón komunikácie zo strany pána ministra si úrad dovolí zdôrazniť, že úrad je nezávislý kontrolný orgán, ktorý má svoje závery podložené argumentmi. S nimi oboznámi verejnosť hneď, ako mu to právny stav veci dovolí,“ uviedla Zvončeková. Ak vo veci príde odvolanie, súťaž posúdi rada úradu, ktorá sa skladá aj z externých členov menovaných vládou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko