Na hlavný obsah

Domáce testovanie či tretia dávka. Biden ohlásil zimnú kampaň na boj s covidom

Zahŕňa aj prísnejšie cestovné opatrenia.

Domáce testovanie či tretia dávka. Biden ohlásil zimnú kampaň na boj s covidom
Na snímke prezident USA Joe Biden. Foto: SITA/AP

Americký prezident Joe Biden oznámil vo štvrtok (2. 12.) začatie zimnej kampane proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP.

„Je to plán, ktorý by nás mal zjednotiť,“ vyhlásil Biden z ústredia Národného inštitútu zdravia na predmestí Washingtonu.

Bidenov zimný plán podľa AFP zahŕňa zintenzívnenie podávania posilňovacej dávky vakcíny proti covidu pre všetkých dospelých, očkovanie detí, rozšírenie bezplatného testovania doma a prísnejšie cestovné protokoly.

„Rozširujeme naše úsilie o očkovanie detí vo veku päť a viac rokov. Pre každého rodiča, ktorého trápi variant omikron alebo variant delta – dajte zaočkovať svoje dieťa na jednom z 35 000 miest v krajine,“ vyzýval Biden.

Cestovné opatrenia budú zahŕňať požiadavku, aby každý, kto priletí do Spojených štátov – Američan či cudzinec, podstúpil testovanie. Do polovice marca sa predĺži nariadenie na prekrývanie dýchacích ciest v lietadlách, vlakoch a ďalších prostriedkoch verejnej dopravy.

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová nevylúčila, že testovanie a zaočkovanie by sa nakoniec mohlo vyžadovať aj v rámci vnútroštátnych letov.

AFP poznamenala, že napriek stále kreatívnejším pokusom povzbudiť ľudí, aby sa zaočkovali proti covidu, približne 40 % obyvateľov USA ešte nie je plne zaočkovaných. Približne 110 miliónov ľudí, ktorí môžu dostať posilňovaciu dávku, túto príležitosť stále nevyužilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet