Na hlavný obsah

Domácnosť žijúca v byte si priplatí za elektrinu necelé 3 eurá za mesiac

Dochádza k celkovému zníženiu regulovaných sieťových poplatkov.

Domácnosť žijúca v byte si priplatí za elektrinu necelé 3 eurá za mesiac
Na ilustračnej snímke elektrická predlžovačka. Foto: RTVS

Slovenské domácnosti si v novom roku za elektrinu priplatia mesačne od 3 do 12 eur. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) to oznámil po schválení všetkých zložiek koncovej ceny elektriny.

Priemerná domácnosť žijúca v byte si priplatí necelé 3 eurá za mesiac. Domácnostiam, ktoré využívajú elektrinu aj na kúrenie a ohrev vody, vzrastú náklady na elektrinu v budúcom roku o približne 12 eur za mesiac.

„Dôslednou reguláciou sieťových poplatkov sa nám podarilo znížiť celkový nárast nákladov na elektrinu pre slovenské domácnosti v roku 2022,“ uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz. Celkové navýšenie nákladov domácností na elektrinu bude v budúcom roku asi o 20 % nižšie ako ÚRSO pôvodne avizoval začiatkom decembra a dostáva sa bližšie k úrovni roka 2020.

Dodávatelia žiadali navyšovanie cien

Dodávatelia žiadali pre extrémny nárast ceny elektriny na burzách zásadné navyšovanie cien. V niektorých prípadoch by podľa regulátora navrhované ceny mohli zvýšiť domácnostiam náklady na elektrinu v roku 2022 o desiatky percent navyše oproti úradom stanovenému spôsobu regulácie cien. „To sme odmietli akceptovať,“ zdôraznil Igaz.

Regulačnému úradu sa podarilo v cenovom konaní výrazne znížiť tarifu za prevádzkovanie systému, o približne 33 %. „To prispelo k zmierneniu dopadov nárastu ceny elektriny ako komodity na burzách na celkovú cenu elektriny. Regulované ceny elektriny v roku 2022 sa tak pre veľkú časť domácností dostávajú približne na úroveň pred pandemických regulovaných cien elektriny v roku 2020,“ konštatoval predseda ÚRSO Andrej Juris.

Konkrétne dopady na odberateľov závisia od výšky spotreby elektriny, účelu využitia elektriny v domácnosti a ceny elektriny dohodnutej s dodávateľom.

ÚRSO zároveň zdôrazňuje, že v cenovom rozhodnutí nestanovuje dodávateľom elektriny pevnú cenu, ale maximálnu cenu. Tá sa nemôže prekročiť. „Každý spotrebiteľ môže v rámci trhovej súťaže žiadať od svojho dodávateľa elektriny nižšiu cenu, prípadne ho môže zmeniť,“ uzavrel Igaz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika