Na hlavný obsah

Domácnosti si priplatia za plyn mesačne od 45 centov do 18,69 eura

Regulačný úrad znížil ceny za distribúciu.

Domácnosti si priplatia za plyn mesačne od 45 centov do 18,69 eura
Plynový sporák v domácnosti. Foto: TASR

Slovenské domácnosti si v budúcom roku priplatia za zemný plyn mesačne od 45 centov do 18,69 eura. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví definitívne schválil všetky zložky ceny plynu.

Domácnostiam, ktoré plynom aj vykurujú, sa v závislosti od spotreby zvýši mesačná faktúra od 9,43 eura do 18,69 eura. Domácnosti, ktoré využívajú plyn len na varenie, si mesačne priplatia približne 45 centov.

Regulačný úrad znížil ceny za distribúciu plynu a tým pre slovenské domácnosti zmiernil úroveň celkového zvýšenia ceny plynu. Úrad znížil priemerné ceny za distribúciu plynu v budúcom roku o 1,3 %. Pre priemyselné podniky bude pokles distribučných poplatkov o 1,15 % a pre zraniteľných odberateľov predstavuje medziročné zníženie cien za prístup do distribučnej siete a distribúciu plynu 1,52 %, uviedol v utorok (28. 12.) ÚRSO.

Vyššia cena za prepravu plynu

Úrad zároveň zvýšil regulovanú cenu za prepravu plynu pre Slovensko o 0,7 %. Preprava plynu má podiel na koncovej cene za dodávku plynu pre domácnosti približne 6,8 %, a preto je vplyv zmeny taríf na domácu prepravu plynu v koncových cenách za dodávku plynu pre domácnosti podľa ÚRSO zanedbateľný.

„Na základe vydaných rozhodnutí úrad prepočítal dosahy na domácnosti a môže potvrdiť svoje predpoklady – regulované ceny plynu sa v roku 2022 dostanú o niečo nad úroveň regulovaných cien plynu v roku 2020,“ uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

Odoberatelia môžu žiadať o zľavu

Rok 2021 bol mimoriadny veľmi nízkymi cenami plynu z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19, keď ceny dramaticky klesli oproti roku 2020, pričom v súčasnosti čelíme nárastom cien energií najmä z dôvodu oživenia ekonomiky.

Konkrétne dopady cenových rozhodnutí od regulačného úradu na odberateľov závisia od viacero faktorov. Najmä od veľkosti a priebehu spotreby plynu, zvolenej sadzby dodávky a distribúcie, a podobne. „Úrad zároveň upozorňuje odberateľov, že stanovuje maximálne ceny za dodávku plynu. Odberatelia môžu stále žiadať svojich dodávateľov o zľavu, prípadne zmeniť dodávateľa,“ uzavrel Igaz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika