Na hlavný obsah

Dve dávky vakcíny od Pfizeru chránia aj pred omikronom, vyplýva zo štúdie

Ide však o pokles oproti ochrane pred deltou.

Dve dávky vakcíny od Pfizeru chránia aj pred omikronom, vyplýva zo štúdie
Na snímke ampulky vakcíny proti covidu od konzorcia Pfizer/BioNTech. Foto: TASR/AP

Dve dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer/BioNTech poskytujú zhruba 70-percentnú ochranu pred hospitalizáciou. Vyplýva to z juhoafrickej štúdie, o ktorej v utorok (14. 12.) informovala agentúra Reuters.

Výskum podľa nej zrejme ukazuje, ako táto očkovacia látka chráni pred novým variantom koronavírusu omikronom, ktorý sa v JAR začal šíriť v posledných týždňoch.

Menej ako pri delte

Zo štúdie vyplynulo, že dve dávky vakcíny poskytujú 70-percentnú ochranu pred hospitalizáciou a 33-percentnú ochranu pred infekciou.

Autori štúdie uviedli, že súčasné výsledky predstavujú pokles oproti 80- percentnej ochrane pred nákazou a 93-percentnej ochrane pred hospitalizáciou, ktoré vedci v JAR namerali počas vlny infekcií spôsobených variantom delta.

Tá je považovaná za celosvetovo dominantný a najinfekčnejší variant. Pri variante omikron ale odborníci predpokladajú, že sa šíri ešte rýchlejšie.

Vyššie riziko reinfekcií

Výskum tiež dospel k záveru, že počas súčasnej vlny infekcií je vyššie riziko opätovnej nákazy ako u tých predchádzajúcich. Riziko hospitalizácie s covidom u dospelých ale kleslo o 29 % v porovnaní s prvou vlnou. O zhruba 20 % vzrástlo riziko hospitalizácie a vážnych komplikácií u detí, hoci je u nich veľmi nízka sedemdňová incidencia.

Najväčší juhoafrický správca súkromného zdravotného poistenia, spoločnosť Discovery Health, ktorý štúdiu nechal spracovať, upozornil, že výsledky štúdie sú predbežné.

Žiadne úmrtie

Autori ďalšej štúdie vykonanej v JAR v utorok oznámili, že v rámci ich výskumu nikto infikovaný variantom omikron nezomrel. Štúdia skúma účinnosť vakcíny od firmy Johnson & Johnson.

„Hoci sme zaznamenali veľa reinfekcií, v porovnaní s obdobím, keď dominovala delta, skončilo v nemocnici len málo pacientov. K dnešnému dňu sme neregistrovali žiadneho človeka z našej štúdie, ktorý by na omikron zomrel, čo je dobrá správa. Ukazuje to, že vakcína chráni proti závažnému priebehu ochorení a úmrtí,“ uviedla na tlačovej konferencii šéfka juhoafrickej rady lekárskeho výskumu Glenda Grayová.

Juhoafrickí vedci doteraz vďaka sekvenovaniu potvrdili približne 550 prípadov omikronu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet