Na hlavný obsah

EMA odporúča posilňujúcu dávku vakcíny Janssen už po dvoch mesiacoch

Očkovacia látka je bezpečná, uvádza.

EMA odporúča posilňujúcu  dávku vakcíny Janssen už po dvoch mesiacoch
Žena sa necháva očkovať jednodávkovou vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson. Foto: TASR

Európska agentúra pre lieky (EMA) v stredu (15. 12.) odporučila podávanie druhej posilňovacej dávky vakcíny Janssen proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J) už po dvoch mesiacoch od aplikovania prvej dávky.

Ďalšiu dávku je podľa nej možné aplikovať po uplynutí najmenej dvoch mesiacov od prvého očkovania pri všetkých osobách starších ako 18 rokov. Po látkach od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna tak ide už o tretí preparát, ktorý EMA odporúča pre posilnenie ochrany.

Odporúčanie nasleduje po údajoch, ktoré ukazujú, že posilňovacia dávka vakcíny Janssen podaná aspoň dva mesiace po prvej dávke viedla k zvýšeniu protilátok.

„Riziko trombózy v kombinácii s trombocytopéniou (TTS) alebo inými veľmi zriedkavými vedľajšími účinkami po posilňovacej dávke nie je známe,“ uviedla EMA v správe s tým, že situáciu monitoruje.

Výbor pre Lieky na humánne použitie (CHMP) tiež dospel k záveru, že očkovacia látka firmy J&J sa môže podávať ako posilňovacia dávka aj osobám, ktoré sú primárne zaočkované niektorou z vakcín typu mRNA, teda Modernou alebo Pfizerom.

Podanie inej posilňujúcej látky pri doočkovaní pritom podľa vedcov v niektorých prípadoch poskytuje lepšiu ochranu ako očkovanie stále rovnakým preparátom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet