Na hlavný obsah

EMA: Na závery o nebezpečnosti omikronu je ešte skoro

Agentúra vyzýva na skoršiu aplikáciu tretej dávky vakcíny.

EMA: Na závery o nebezpečnosti omikronu je ešte skoro
Pasažieri na letisku v Sydney oblečení v ochranných oblekoch. Foto: twitter/ 5 News Australia

Variant omikron je podľa všetkého nákazlivejší ako predchádzajúce formy koronavírusu, na závery v súvislosti so závažnosťou nákazy je však ešte skoro. Vo štvrtok (9. 12.) to uviedli zástupcovia Európskej liekovej agentúry (EMA).

Podľa nich zatiaľ nie je o priebehu nákazy omikronom k dispozícii dosť dát, z ktorých by sa dalo usúdiť, či existujúce vakcíny proti novému variantu fungujú dostatočne, alebo ich bude potrebné upraviť.

„Prípady sa javia ako prevažne ľahké, musíme však nazbierať viac informácií, aby sme mohli určiť, či spektrum závažnosti ochorenia spôsobené omikronom je iné ako pri variantoch, ktoré obiehajú teraz,“ povedal Marco Cavaleri, ktorý je v agentúre EMA zodpovedný za stratégiu očkovania.

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v stredu (8. 12.) povedal, že koronavírusový variant omikron prináša podľa prvých štúdií vyššie riziko opätovnej nákazy ako variant delta, ale miernejší priebeh ochorenia COVID-19.

EMA sa vyslovila aj za skoršiu aplikáciu tretích posilňujúcich dávok proticovidových vakcín. „Zatiaľ čo súčasné odporúčanie bolo podávať posilňujúcu dávku najlepšie po šiestich mesiacoch, tak dostupné údaje teraz hovoria o tom, že podanie tretej dávky je bezpečné a účinné už po troch mesiacoch od dokončeného očkovania,“ povedal Cavaleri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet