Na hlavný obsah

EMA začala posudzovať účinnosť ďalšej vakcíny proti covidu

Očkovacia látka je od francúzskej spoločnosti Valneva.

EMA začala posudzovať účinnosť ďalšej vakcíny proti covidu
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/DPA

Európska lieková agentúra (EMA) začala posudzovať účinnosť vakcíny proti covidu od francúzskej spoločnosti Valneva. Firma jej dodala predbežné výsledky laboratórnych testov a údaje z prvých klinických štúdií, ktoré napovedajú, že očkovacia látka dokáže v tele vytvoriť protilátky proti ochoreniu.

Vakcína od spoločnosti Valneva je založená na inej technológii ako väčšina vakcín doteraz schválených západnými regulátormi. Ide o takzvanú inaktivovanú vakcínu, ktorá sa vyvíja tradičným spôsobom zo živého vírusu jeho chemickou inaktiváciou. Táto technológia sa používa napríklad pri vakcínach proti chrípke.

Naopak, vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech či od Moderny, ktoré sa v EÚ používajú najviac, sú takzvanými mRNA vakcínami, ktoré obsahujú len genetickú informáciu vírusu.

Európska komisia v novembri oznámila, že s Valnevou uzavrela kontrakt, ktorý jej v budúcom roku umožní nakúpiť takmer 27 miliónov dávok jej vakcíny, o rok neskôr potom ďalších 33 miliónov dávok.

Krajiny Únie používajú na očkovanie látky spoločnosti Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Komisia má okrem toho zmluvy aj s firmami Sanofi/GSK, CureVac a Novavax, ktorých preparáty zatiaľ EMA neschválila. Agentúra teraz hodnotí aj vakcínu od čínskej firmy Sinovac a ruský preparát Sputnik V.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet