Na hlavný obsah

Epsteinovu expriateľku uznal súd za vinnú. Pomáhala mu pri sexuálnom zneužívaní

Za mrežami môže stráviť zvyšok života.

Epsteinovu expriateľku uznal súd za vinnú. Pomáhala mu pri sexuálnom zneužívaní
Na umeleckej skici Ghislaine Maxwellová (uprostred vpravo). Foto: TASR

Ghislaine Maxwellovú, bývalú priateľku už zosnulého amerického finančníka Jeffreyho Epsteina uznali v stredu (29. 12.) v USA za vinnú z toho, že Epsteinovi pomáhala v sexuálnom zneužívaní maloletých dievčat.

Maxwellovú usvedčila 12-členná súdna porota v piatich z celkových šiestich bodov obžaloby, a to vrátane toho najvážnejšieho – obchodovania s maloletými na sexuálne účely.

Tejto 60-ročnej dcére niekdajšieho britského mediálneho magnáta Roberta Maxwella tak hrozí, že vo väzení strávi zvyšok svojho života, konštatuje agentúra AFP.

Maloleté navádzala, aby ho masírovali, končilo to sexom

Dodáva, že za obchodovanie s maloletými na sexuálne účely hrozí v USA trest odňatia slobody až do výšky až 40 rokov, zatiaľ čo za zvyšné delikty, z ktorých túto Britku usvedčili, sú to päť až desaťročné tresty.

Porota sa o verdikte radila celkovo päť pracovných dní (40 hodín), a to od 20. decembra so štvordňovou tzv. vianočnou prestávkou, približuje stanica BBC. Dátum vynesenia rozsudku s výškou trestu zatiaľ stanovený nebol.

Obvinenia voči Maxwellovej sa týkali trestných činov spáchaných v rokoch 1994-2004. Dve z údajných Epsteinových obetí, tvrdili, že Maxwellová ich – len ako 14-ročné – začala navádzať k tomu, aby Epsteinovi poskytovali masáže, ktoré napokon skončili sexuálnymi praktikami.

Bola kľúčovým spojencom pri zneužívaní

Maxwelovú zatkli v roku 2020. Žalobcovia ju počas procesu opisovali ako „sofistikovanú predátorku“, ktorá dobre vedela, čo robí a tiež Epsteinovho „kľúčového“ spojenca pri zneužívaní dievčat.

Maxwelovej tím obhajcov zase tvrdil, že v prípade „nebolo dosť dôkazov“. Obhajcovia tiež tvrdili, že Maxwelová je v kauze akýmsi „obetným baránkom“, keďže samotného Epsteina už nie je možné odsúdiť.

Samotná Maxwellová na súde nevypovedala, akékoľvek previnenie a všetky vznesené obvinenia však popiera. Finančník Epstein sa v auguste 2019 podľa oficiálnej verzie obesil vo svojej cele, objavili sa však aj špekulácie, že mohol byť zavraždený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet