Na hlavný obsah

Ernst Siemens, priekopník elektrotechnického priemyslu, sa narodil pred 205 rokmi

Siemens výrazne prispel k technologickému pokroku.

Ernst Siemens, priekopník elektrotechnického priemyslu, sa narodil pred 205 rokmi
Na snímke vynálezca Ernst Werner von Siemens. Foto: ČTK

Nemecký vynálezca a priemyselník Ernst Werner von Siemens sa narodil 13. 12. 1816 v Lenthe v Prusku. Bol priekopníkom elektrotechnického priemyslu a svojimi mnohými objavmi značnou mierou prispel k technologickému pokroku.

Vynašiel ručičkový telegraf a nezávisle od neho objavil dynamoelektrický princíp. Získal popredné miesto medzi vedcami a množstvo ocenení za úspechy vo vede a technike, píše portál famousscientists.com.

Vstúpil do armády, aby mal prístup k vzdelaniu

Ernst bol najstarším zo 14 detí. Jeho otec pracoval ako farmár a správca majetku. Siemensova rodina patrila k strednej triede a mala finančné problémy.

Ernst nedokončil školskú dochádzku. V roku 1834 vstúpil ako 17-ročný do armády, aby sa mohol vzdelávať v oblasti strojárstva. Jeho rodina totiž nemala dosť peňazí, aby mu štúdium zaplatila.

Siemens strávil krátky čas vo väzení v Magdeburgu za to, že sa zúčastnil na súboji medzi kolegami dôstojníkmi a vo svojej cele robil chemické pokusy. Tieto nelegálne pokusy viedli v roku 1842 k jeho prvému vynálezu – procesu galvanizácie.

Keď ho v roku 1841 vymenovali do delostreleckých dielní v Berlíne, poskytlo mu to príležitosť na výskum, ktorý následne určil smer jeho celoživotnej práce.

Keď Siemens uvidel prvý model elektrického telegrafu, ktorý v roku 1837 vynašiel sir Charles Wheatstone, hneď si uvedomil jeho možnosti pre medzinárodnú komunikáciu a vymyslel ako ho vylepšiť.

Jeho firma stojí za prvou diaľkovou telegrafickou linkou

Jeho vynález ručičkového telegrafu v roku 1847, ktorý namiesto Morseovej abecedy používal ihlu na ukazovanie správneho písmena, viedol k založeniu dnes známej elektrotechnickej a telekomunikačnej spoločnosti Siemens, píše portál britannica.com.

Werner ju založil spolu s mladým mechanikom Johannom Georgom Halskym. Spoločnosť Siemens & Halske sa vo svojich začiatkoch venovala výrobe a oprave telegrafov.

Spoločnosť dosiahla okamžitý úspech a jej majitelia založili pobočky v Berlíne, Londýne, Paríži, Petrohrade a ďalších veľkých mestách. Časom sa stala jednou z najväčších elektrotechnických výrobných spoločností v Európe.

V roku 1848, počas vojnových konfliktov s Dánskom pri Kieli, Siemens položil prvú diaľkovú telegrafnú linku z Berlína do Frankfurtu. Linka mala až 500 kilometrov. Siemens dohliadal na kladenie liniek do ďalších častí Nemecka. V roku 1849 sa vzdal svojej funkcie a stal sa výrobcom telegrafov.

Aj s úspešnou spoločnosťou Siemens pokračoval vo svojej výskumnej práci a v roku 1855 mu udelili patent na prenos telegrafných správ v opačných smeroch v rovnakom čase.

Gutaperča, ktorú v roku 1847 použil na izoláciu telegrafných káblov, sa neskôr vo veľkej miere uplatnila aj pri kábloch elektrického osvetlenia a umožnila aj kladenie prvých podzemných a podmorských telegrafných káblov.

Objaviteľ dynama

V roku 1866 Siemens objavil dynamoelektrický princíp a vyvinul samobudiace dynamo, ktoré sa dalo uviesť do pohybu zvyškovým magnetizmom elektromagnetu, čím nahradilo nákladný neefektívny oceľový magnet.

V roku 1860 získal Siemens čestný doktorát na Berlínskej univerzite a v roku 1873 ho vymenovali za člena Kráľovskej pruskej akadémie vied v Berlíne.

V roku 1888 ho nemecký cisár Friedrich III. povýšil do šľachtického stavu s prívlastkom von.

Ernst Werner von Siemens zomrel 13. decembra 1892 vo veku 75 rokov, týždeň pred svojimi sedemdesiatymi šiestimi narodeninami, v Charlottenburgu v Nemecku. Na jeho počesť je pomenovaná jednotka elektrickej vodivosti siemens (S).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet