Na hlavný obsah

EÚ, USA, Británia a Kanada oznámili nové sankcie proti Bielorusku

Rozšírili sankčné zoznamy o niekoľko osôb a subjektov.

EÚ, USA, Británia a Kanada oznámili nové sankcie proti Bielorusku
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Spojené štáty, Európska únia, Spojené kráľovstvo a Kanada vo štvrtok (2. 12.) oznámili nové sankcie proti Bielorusku. Režim tamojšieho vodcu Alexandra Lukašenka viní z opakovaného porušovania ľudských práv a organizovania migrácie do EÚ, píše agentúra AFP.

„Opäť vyzývame Lukašenkov režim, aby okamžite a úplne zastavil organizáciu nelegálnej migrácie cez svoje hranice s EÚ,“ zdôraznili krajiny v spoločnom vyhlásení.

Nové sankcie EÚ, ktoré už predtým navrhla Európska komisia a teraz potvrdili členské štáty, sa podľa vestníka EÚ vzťahujú na ďalších 17 jednotlivcov a 11 subjektov vrátane prominentných predstaviteľov justície a „propagandistických“ kanálov, ktoré prispievajú k „pokračujúcej represii občianskej spoločnosti, demokratickej opozície, nezávislých médií a novinárov“.

Na sankčnom zozname sú tiež vysokopostavení politickí predstavitelia režimu, firmy vrátane leteckej spoločnosti Belavia, cestovné kancelárie a hotely, ktoré podľa EÚ pomáhali podnecovať a organizovať nelegálne prechody z Bieloruska na územie Únie.

Americké ministerstvo financií vo štvrtok rozšírilo sankcie proti Bielorusku o 20 osôb a 12 subjektov vrátane syna bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Zároveň Washington obmedzil obchodovanie s novými bieloruskými dlhopismi.

Britské sankcie sa okrem jednotlivcov a právnych subjektov podľa agentúry Reuters vzťahujú aj na spoločnosť Belaruskali, ktorá v Bielorusku patrí k najväčším štátnym podnikom a ktorá má významný podiel na svetovom trhu s potašou.

„Tieto sankcie sa naďalej zameriavajú na dôležité zdroje príjmov Lukašenkovho režimu a zavádzajú prísne obmedzenia voči osobám zodpovedným za niektoré z najhorších protidemokratických činov v Bielorusku,“ uviedla vo vyhlásení britská ministerka zahraničia Liz Trussová.

Kanada označila nové sankcie proti Bielorusku za protest proti útokom na ľudské práva a represiám. Podľa vyhlásenia kanadského ministerstva zahraničných vecí Ottawa vo veci koná v spolupráci s USA, EÚ a Britániou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet