Na hlavný obsah

Eurokomisia pripravuje nástroj rýchleho udeľovania ekonomických sankcií

Členské štáty sa obávajú možných konfliktov.

Eurokomisia pripravuje nástroj rýchleho udeľovania ekonomických sankcií
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Európska komisia predstavila nový nástroj rýchlych obchodných sankcií. Tie by mohla po novom zaviesť na ktorúkoľvek zahraničnú mocnosť v prípade, ak by na členov EÚ vyvíjala ekonomický tlak na zmenu politiky.

Členské štáty sa obávajú možných konfliktov a k plánom Komisie sa zatiaľ stavajú opatrne. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Hílek.

Brusel priznáva, že Európska únia a členské štáty sa v posledných rokoch stávajú čoraz častejšie cieľom úmyselného hospodárskeho tlaku tretích krajín. Komisia tvrdí, že potrebuje brániť európske hodnoty a politiku, a na to potrebuje nástroj v podobe sankcií. Tie by mohla zaviesť bez toho, aby s nimi museli súhlasiť všetky členské štáty.

Obchodné vojny

Podľa podpredsedu eurokomisie Valdisa Dombrovskisa je to nevyhnutné, pretože pôsobíme v konfliktnom geopolitickom prostredí. „Zneužívanie obchodu na iné politické účely je fakt. V skutočnosti sa to deje už nejaký čas a pravdou je aj to, že EÚ a členské štáty boli v nedávnej minulosti terčom ekonomického zastrašovania,“ uviedol.

Brusel sa aktuálne zaoberá tlakom, ktorému čelí Litva zo strany Číny za to, že nadviazala diplomatické vzťahy s Taiwanom. Podľa litovských predstaviteľov zablokoval Peking litovský export a tlačí na tretie krajiny, aby s Litvou neobchodovali.

Niektoré členské štáty sa však k návrhu Komisie zatiaľ stavajú opatrne. Obávajú sa, že by jej tým dali príliš veľa právomocí a že opatrenia by mohli európsku dvadsaťsedmičku dostať do obchodných vojen.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika