Na hlavný obsah

Eurokomisia rieši kritickú situáciu s migrantmi na hraniciach s Bieloruskom

Chce zjednodušiť azylový proces i deportácie.

Eurokomisia rieši kritickú situáciu s migrantmi na hraniciach s Bieloruskom
Na ilustračnej snímke deti migrantov z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska. Foto: TASR/AP

Európska únia chce rýchlo riešiť kritický stav migrantov na hraniciach s Bieloruskom. Európska komisia predstavila návrh dočasných azylových a návratových opatrení. Poľsku, Litve a Lotyšsku umožnia zjednodušiť azylový proces aj deportácie migrantov späť do krajiny pôvodu. Brusel verí, že štáty presvedčí, aby sa ujali aspoň tých najzraniteľnejších.

Poľsko a pobaltské krajiny už niekoľko mesiacov apelujú na EÚ, aby im pomohla pri zabezpečení východnej hranice. Jednu z hlavných požiadaviek – financovanie výstavby hraničného plota – Brusel dlhodobo odmieta. Riešenie vidí v krátkom uvoľnení azylových pravidiel.

„Dočasná legislatíva bude platiť len šesť mesiacov, bude sa vzťahovať na európske územie. Poľsku, Lotyšsku a Litve poskytne viac času pri podaní žiadostí o azyl,“ vysvetlila eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na registráciu a posúdenie žiadosti budú mať krajiny 16 namiesto 12 týždňov. Po celý čas budú musieť migranti zostať v hraničných centrách. Zároveň by sa mali zjednodušiť aj pravidlá deportácií.

V táboroch v Poľsku, Litve a Lotyšsku sa aktuálne nachádza okolo 8 000 migrantov, ďalších 10 000 sa dostalo do Nemecka. Podľa Komisie sa však napätie na hraniciach postupne upokojuje.

Bieloruská strana odmieta obvinenia, že krízu na hraniciach vyvolala ako odplatu za európske sankcie. Alexander Lukašenko v stredu (1. 12.) opäť pohrozil, že ak Poľsko pre migrantov uzavrie s Bieloruskom hranice, preruší tranzit energetických zdrojov na západ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet