Na hlavný obsah

Eurokomisia zaviedla platnosť covidových pasov na deväť mesiacov

Pravidlá platia len pre cestovanie v rámci EÚ.

Eurokomisia zaviedla platnosť covidových pasov na deväť mesiacov
Ilustračná snímka - covidový pas. Foto: TASR

Európska komisia (EK) v utorok (21. 12.) prijala záväzné pravidlá stanovujúce platnosť osvedčenia o vakcinácii proti covidu na deväť mesiacov. Deväťmesačné uznávanie očkovania bez preočkovania treťou dávkou platí len na účely cestovania v rámci Európskej únie, exekutíva Únie však vyzýva členské štáty, aby s úpravou zosúladili opatrenia v ďalších oblastiach.

Celounijný režim má vstúpiť do platnosti na začiatku februára. Napríklad vo Francúzsku ale bez aplikácie posilňujúcej dávky vakcíny covidový pas prestáva platiť 7 mesiacov po dokončení primárnej vakcinácie.

Podľa EK nové pravidlá pre cestovanie harmonizujú rozdiely medzi systémami jednotlivých členských krajín a zohľadňujú pritom odporúčania Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC).

To odporučilo, aby sa preočkovávalo maximálne šesť mesiacov po prvej či druhej dávke. K týmto šiestim mesiacom komisia pridáva ďalšie tri v snahe predísť možným problémom.

„Nové pravidlá o dobe uznania vakcinačných certifikátov platia na účely cestovania. Pri zavádzaní iných pravidiel používania osvedčení na vnútroštátnej úrovni sa členské štáty vyzývajú, aby ich zosúladili s týmito novými pravidlami s cieľom poskytnúť cestujúcim záruku a obmedziť problémy,“ dodáva EK.

Komisia zmenu ohlásila v čase, keď na bezproblémovú cestu do všetkých krajín EÚ len platné očkovacie potvrdenie nestačí. Taliansko začalo minulý týždeň od všetkých návštevníkov vrátane zaočkovaných ľudí zo zvyšku Únie vyžadovať negatívny test na koronavírus. Podobné opatrenia zaviedlo Írsko, Portugalsko a po novom tiež Grécko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet