Na hlavný obsah

Europarlament vyzval na zníženie nerovností v odmeňovaní mužov a žien

Zlepšiť majú aj boj proti násiliu na ženách.

Europarlament vyzval na zníženie nerovností v odmeňovaní mužov a žien
Ilustračná snímka - plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Európski poslanci v stredu (15. 12.) vyzvali členské štáty EÚ, aby prijali opatrenia na podporu pracovných práv žien, uľahčenie prístupu na pracovný trh a znížili nerovnosti v odmeňovaní mužov a žien.

„Rovnaká odmena a rovnaké zaobchádzanie sú základným predpokladom rovnosti práv, ekonomickej nezávislosti a profesionálnej sebarealizácie žien,“ uvádza sa v prijatom uznesení.

Návrh podporilo 500 poslancov, 105 bolo proti a 87 sa zdržalo.

Poslanci vyjadrili znepokojenie nad pretrvávajúcimi rozdielmi v odmeňovaní žien a mužov. Podľa uznesenia je priemerná výška platu mužov o zhruba 14 % vyššia ako u žien. Rozdiely sú aj v starobnom dôchodku, kde ženy poberajú rentu o takmer 30 % nižšiu ako muži.

V prijatom uznesení tiež Európsky parlament požiadal členské štáty, aby prijali opatrenia na boj proti násiliu páchanom na ženách a zlepšili identifikáciu a stíhanie páchateľov takýchto činov zo strany polície.

V tomto duchu parlament opätovne vyzval Slovensko, Česko, Bulharsko, Maďarsko, Lotyšsko a Litvu, aby ratifikovali Istanbulský dohovor, ktorý odsudzuje domáce násilie, sexuálne obťažovanie, znásilnenie, nútené sobáše, zločiny zo cti či mrzačenie genitálií.

Spravodajkyňa návrhu Sandra Pereirová uviedla, že „na odstránenie rozdielov potrebujeme zvýšiť platy, brániť a podporovať kvalitné univerzálne verejné služby, akými sú bezplatný prístup k zdravotnej starostlivosti a vzdelaniu, ale aj prístup k bývaniu a spravodlivosti“. Boj proti všetkým formám násilia páchaného na ženách označila za prioritu.

Podľa Európskeho inštitútu pre rodovú rovnosť potrebuje EÚ minimálne 60 rokov, aby dosiahla úplnú rodovú rovnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet