Na hlavný obsah

Európska komisia začala konanie s Poľskom, ide o rozhodnutie ústavného súdu

Ten spochybnil nadradenosť práva EÚ nad zákonmi Poľska.

Európska komisia začala konanie s Poľskom, ide o rozhodnutie ústavného súdu
Na ilustračnej snímke muž držiaci poľskú vlajku. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) v stredu (22. 12.) začala konanie s Poľskom pre októbrové rozhodnutie poľského ústavného súdu, ktoré spochybnilo nadradenosť práva Európskej únie (EÚ) nad poľskými zákonmi. Poľsko tak podľa exekutívy EÚ porušuje princípy práva Únie a tiež záväznosť rozsudkov Súdneho dvora EÚ pre všetky členské krajiny.

Komisia to oznámila v tlačovej správe. Poľský premiér Mateusz Morawiecki kritiku z Bruselu odmietol. Varšava tvrdí, že poľský súd iba obhajuje zvrchovanosť ústavy krajiny.

Komisia v stredu uviedla, že poľský verdikt je „porušením všeobecných princípov autonómie, nadradenosti, efektivity a jednotného uplatňovania európskeho práva“. Poľský ústavný súd podľa komisie zároveň porušuje ustanovenia zmluvy EÚ zabezpečujúcej právo obyvateľov krajiny na právnu ochranu. „Komisia má vážne pochybnosti o nezávislosti a nestrannosti ústavného súdu,“ dodala EK, ktorá už v minulosti kritizovala niektoré verdikty poľského súdu, ktorý podľa poľskej opozície vykonáva vôľu vlády.

Je to útok na poľskú ústavu, povedal premiér

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v reakcii na rozhodnutie komisie opäť odmietol, že by súd bol spolitizovaný. „Je to útok na poľskú ústavu a zvrchovanosť,“ uviedol na sociálnej sieti námestník poľského ministra spravodlivosti Sebastian Kaleta.

Komisia už viedla alebo vedie s Poľskom množstvo konaní pre zákony súvisiace s poľskou justičnou reformou, ktorú Brusel považuje za ohrozenie nezávislosti súdov. Ak Poľsko nevyhovie námietkam, EK má možnosť obrátiť sa na súd EÚ, ktorý môže stanoviť pokutu za neplnenie povinností.

Varšava už tento rok dostala pokuty za nerešpektovanie verdiktu súdu EÚ, ktoré však doteraz odmieta hradiť. Komisia jej preto môže zastaviť preplácanie peňazí z fondov EÚ.

„Želala by som si, aby v záujme vyriešenia sporov okolo vlády práva poľská vláda zásadne prehodnotila svoj postoj, aby sme v roku 2022 našli cestu k dialógu,“ uviedla k stredajšiemu rozhodnutiu komisie jej podpredsedníčka Věra Jourová.

Brusel dáva podľa nej prednosť dialógu pred silnými krokmi. Ak však Varšava na výčitky spojené s obmedzovaním nezávislosti justície v prvých mesiacoch roka nezareaguje, komisia je pripravená využiť nové pravidlo a obmedziť prísun peňazí z EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet