Na hlavný obsah

Európska vesmírna agentúra chystá ďalšiu misiu na výskum exoplanét

Odštartovať by mala v roku 2029.

Európska vesmírna agentúra chystá ďalšiu misiu na výskum exoplanét
Ilustračná snímka - fotografia galaxie NCG 7329 vytvorené Hubblovým teleskopom. Foto: Facebook/European Space Agency

Európska vesmírna agentúra (ESA) chystá novú výskumnú misiu Ariel, ktorá by mala priniesť ďalšie poznatky o planétach krúžiacich mimo Slnečnej sústavy. Nový vesmírny teleskop by mal odštartovať v roku 2029 a počas štyroch rokov preskúmať asi tisícku exoplanét.

Misia môže podľa ESA priniesť pokrok v pátraní po existencii života vo vesmíre, pretože z nej môžu vzísť objavy ďalších vzdialených planét podobných Zemi.

ESA podpísala kontrakt na konštrukciu vesmírneho teleskopu v hodnote 200 miliónov eur s firmou Airbus. Družica s vesmírnym ďalekohľadom určeným na infračervené snímanie zamieri do Langrangeovho libračného bodu vzdialeného asi 1,5 milióna kilometrov od Zeme.

Tam, vďaka vyrovnaniu gravitačného pôsobenia Slnka a Zeme, môže zaujať stabilnú polohu vhodnú pre dlhodobé pozorovanie vzdialeného vesmíru.

Súčasné a budúce európske misie skúmajúce exoplanéty.Foto: Európska vesmírna agentúra
Foto: Európska vesmírna agentúra

Ariel bude prvou misiou zameranou na meranie chemického zloženia a teplotných pomerov exoplanét. Podľa vedcov môžu výsledky pozorovaní prispieť k pochopeniu raného vývoja vesmíru.

Prvé exoplanéty astronómovia pozorovali v roku 1995, odvtedy ich opísali asi 5 000. ESA v roku 2019 vyslala do vesmíru teleskop Cheops, ktorý skúma známe exoplanéty z obežnej dráhy Zeme. Výskum exoplanét má v pláne aj misia Plato, ktorá odštartuje v roku 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet