Na hlavný obsah

Euroval bol jej koalícii osudný. Bývalá premiérka Iveta Radičová oslavuje 65 rokov

Stala sa prvou ženou na čele slovenskej vlády.

Euroval bol jej koalícii osudný. Bývalá premiérka Iveta Radičová oslavuje 65 rokov
Na snímke bývalá premiérka SR a sociologička Iveta Radičová. Foto: TASR

Iveta Radičová, slovenská politička a sociologička, vôbec prvá žena na čele vlády SR v rokoch 2010 až 2012, sa narodila v Bratislave pred 65 rokmi – 7. decembra 1956. V súčasnosti už nie je politicky aktívna, pôsobí ako vysokoškolská pedagogička.

Sociológiu vyštudovala v roku 1979 na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Po štúdiu sa venovala viacerým sociologickým výskumom na Sociologickom ústave Slovenskej akadémie vied. Prvý kontakt s politikou mala v rokoch 1990 až 1992, keď bola členkou Verejnosti proti násiliu (VPN).

Ako uvádza web Úradu vlády SR, po roku 1992 až do roku 2005 nebola politicky aktívna, venovala sa kariére v sociológii. Bola pedagogičkou na katedre sociológie UK či výkonnou riaditeľkou Nadácie S.P.A.C.E. – Centra pre analýzy sociálnej politiky. Okrem toho bola zástupkyňou riaditeľa Academie Istropolitana.

V 90. rokoch pôsobila ako hosťujúci lektor na viacerých zahraničných univerzitách v Rakúsku, Švédsku, Spojenom kráľovstve i v Spojených štátoch, informuje web Paneurópskej vysokej školy v Bratislave, na ktorej Radičová obsadila post dekanky.

Do politiky sa vrátila v roku 2005, keď si ju vtedy ešte ako nestraníčku vybral do funkcie ministerky práce, sociálnych vecí a rodiny premiér Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS). V roku 2006 po tom, čo skončila na ministerskom poste, vstúpila do SDKÚ-DS.

Jej vládu položili nezhody o eurovale

Radičová strávila roky 2006 až 2009 počas 1. vlády Roberta Fica (Smer-SD) ako opozičná poslankyňa. Vo voľbách v roku 2010 síce zvíťazil Smer-SD so ziskom viac ako 38 percent hlasov, no Ficovej strane chýbali koaliční partneri.

Vládu tak skladala SDKÚ-DS, ktorá do funkcie premiéra nenominovala predsedu strany Dzurindu, ale Radičovú, ktorá bola líderkou kandidátky. Napokon vznikla koalícia strán zložená z SDKÚ-DS, Sloboda a Solidarita (SaS), Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a Most-Híd.

Vládnuť však koalícia štyri roky nevydržala. Strany sa v októbri 2011 nedohodli na navýšení operačného nástroja na obranu finančnej stability v eurozóne, tzv. eurovalu, ktorý mal pomôcť Grécku dostať sa z finančnej krízy. K eurovalu mala odmietavý postoj koaličná SaS, premiérka preto spojila hlasovanie o tomto návrhu s vyslovením dôvery vláde.

Zo 124 prítomných poslancov vtedy za dôveru vláde i za euroval hlasovalo len 55 poslancov, vláda Ivety Radičovej tak padla. Radičová skončila v úrade v apríli 2012, po predčasných voľbách mal Smer-SD v rokoch 2012 až 2016 k dispozícii tzv. jednofarebnú vládu.

Radičová skončila v politike a vrátila sa k pedagogickej a sociologickej vedeckej činnosti. Prednášala na Oxforde, pôsobila aj na Fakulte sociálnych a ekonomických vied UK, od roku 2015 vyučuje na Bratislavskej medzinárodnej škole liberálnych štúdií (BISLA).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko