Na hlavný obsah

Forbes zaradil prezidentku Čaputovú medzi najvplyvnejšie ženy sveta

Merkelová sa už do rebríčku nedostala.

Forbes zaradil prezidentku Čaputovú medzi najvplyvnejšie ženy sveta
Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: SITA

Prestížny americký časopis Forbes zaradil slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú medzi sto najvplyvnejších žien sveta. V tomto zozname jej pridelil 86. miesto. Ide o mierny pokles oproti roku 2020, kedy sa hlava štátu dostala na 83. miesto. Nový rebríček vydal Forbes v utorok (7. 12.).

Najvyšší stupienok obsadila bývalá manželka zakladateľa Amazonu Jeffa Bezosa MacKenzie Scottová. Na prvom mieste vystriedala odchádzajúcu nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Tá sa iba tretí raz za 18 rokov, počas ktorých Forbes vydáva tento rebríček, neumiestnila na prvom mieste.

„S jej blížiacim sa odchodom z verejného života úradu prichádza šanca nájsť novú prvú priečku – tento rok sa táto česť dostala miliardárke a filantropke MacKenzie Scottovej. Je treťou najbohatšou ženou na svete, ale práve jej neobmedzený prístup k týmto peniazom a jej odhodlanie darovať ich zmysluplným a revolučným spôsobom ju stavia nad konkurenciu,“ zdôvodnil magazín.

Na druhom mieste je viceprezidentka USA Kamala Harrisová, ktorá sa po zložení prísahy posunula o jedno miesto vyššie a vymenila si miesto s Christine Lagardovou, prezidentkou Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá je teraz na treťom mieste.

V rebríčku sto najvplyvnejších žien sa nachádza na 8. mieste predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, sú v ňom aj moderátorka Oprah Winfreyová (23.), novozélandská premiérka Jacinda Ardernová (34.), speváčka Rihanna (68.), britská kráľovná Alžbeta II. (70.) či tenistka Serena Williamsová (85.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko