Na hlavný obsah

Francúzsko odhalilo 182 000 falošných covidových pasov

Za používanie či zhotovenie preukazu hrozí päť rokov väzenia.

Francúzsko odhalilo 182 000 falošných covidových pasov
Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú cez námestie Trocadero Plaza v Paríži. Foto: TASR

Francúzske úrady odhalili najmenej 182 000 falošných covidových pasov od leta, keď bol zavedený doklad potvrdzujúci bezinfekčnosť osoby. Informovala o tom v pondelok (20. 12.) agentúra DPA.

Covidový pas je vo Francúzsku zavedený od júna. Dokazuje sa ním úplná zaočkovanosť proti koronavírusu, negatívny výsledok testu alebo prekonanie ochorenia COVID-19 pri vstupe do reštaurácií, kaviarní či návšteve kultúrnych miest, ako sú kiná alebo múzeá.

Pokuta do výšky 75 000 eur

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin na twitteri pripomenul obyvateľom, že za používanie, zhotovenie alebo predaj falošných covidových pasov hrozí trest odňatia slobody až na päť rokov a pokuta do výšky 75 000 eur.

Darmanin dal podľa agentúry AFP minulý týždeň policajtom pokyn na zintenzívnenie kontrol. Vo štvrtok (16. 12.) minister oznámil zadržanie stovky užívateľov.

V piatok (17. 12.) AFP od zdroja blízkeho vyšetrovaniu zistila, že na začiatku decembra bola rozbitá sieť, ktorá vytvorila 5 000 až 10 000 falošných covidových pasov, ktoré sa predali dokopy za zhruba dva milióny eur.

Falšovatelia podľa prvých zistení získali identity lekárnikov na stránke združenia lekárnikov a následne vygenerovali zdravotné preukazy v mene týchto zdravotníkov. Podľa ministerstva vnútra sa stránky združenia lekárnikov stali terčom hackerských útokov.

Pribúda počet pozitívnych

Vo Francúzsku v posledných týždňoch pribúda aj počet prípadov nákazy koronavírusom. Najnovšie údaje uvádzajú v priemere 530 infikovaných na 100 000 obyvateľov.

Krajina navyše plánuje od budúceho roka aktualizovať covidové pasy a potvrdenie o negatívnom výsledku testu už nebude stačiť pri vstupe na rôzne miesta, čím sa tento doklad zmení na očkovací preukaz, píše DPA.

Na otázku novinárov, aký bude podľa nového systému status ľudí, ktorí covid už prekonali, francúzsky premiér Jean Castex neodpovedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet