Na hlavný obsah

Francúzsko skráti interval medzi druhou a treťou dávkou vakcíny

Sprísňuje tiež opatrenia.

Francúzsko skráti interval medzi druhou a treťou dávkou vakcíny
Na snímke muž a žena pred Eiffelovou vežou v Paríži. Foto: TASR

Francúzsky premiér Jean Castex v pondelok (27. 12.) oznámil, že vláda pre rýchle šírenie variantu koronavírusu omikron skráti interval medzi druhou a treťou dávkou vakcíny zo štyroch na tri mesiace.

Na Silvestra podľa premiéra nebude platiť žiadny zákaz vychádzania, v najbližších týždňoch ale bude obmedzená účasť na vonkajších a vnútorných podujatiach, informovala agentúra Reuters.

Počas prvých troch januárových týždňov má vo Francúzsku platiť limit 2 000 účastníkov pri podujatiach vo vnútri a 5 000 pre vonkajšie verejné podujatia. Premiér zároveň oznámil, že v diaľkovej doprave a v kinách bude zakázané piť a jesť.

Práca z domova bude povinná aspoň tri dni v týždni v profesiách, kde je to možné. Vláda sa tiež rozhodla zaviesť povinnosť nosiť rúška aj vonku v centrách miest. Konzumácia nápojov a jedla v baroch a reštauráciách bude podľa premiéra povolená iba posediačky.

„Viem, že sa to zdá ako film bez konca, ale pred rokom sme začali našu očkovaciu kampaň a teraz sme jeden z najviac zaočkovaných a chránených národov na svete,“ povedal Castex na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády.

Uviedol, že vládou plánovaný očkovací pas, ktorý bude vyžadovať potvrdenie o očkovaní, nie len negatívny test, vstúpi do platnosti 15. januára, ak parlament schváli vládny návrh.

Školy sa podľa Castexa po vianočných prázdninách otvoria podľa plánu 3. januára.

Evidujú rekordné prírastky

Premiér tiež uviedol, že sedemdňová incidencia, ktorá udáva počet infikovaných na 100 000 obyvateľov za týždeň, teraz vo Francúzsku výrazne presahuje 700, čo je od začiatku epidémie rekord.

Francúzsky zdravotnícky úrad HAS odporučil dospelým preočkovanie posilňujúcou dávkou vakcíny proti koronavírusu po troch mesiacoch už minulý týždeň.

Skrátenie intervalu pred treťou dávkou na tri mesiace v pondelok oznámil tiež Izrael.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet