Na hlavný obsah

Gastrosektor nesúhlasí s navrhnutou pomocou pre podnikateľov

Tvrdia, že je nedostatočná a diskriminačná.

Podnikatelia si budú môcť opäť uplatniť nárok na príspevky na zamestnancov podľa poklesu tržieb. V rámci obnovenej štátnej pomoci dostanú príspevok na zamestnanca podľa preukázaného poklesu tržieb.

Majitelia gastroprevádzok však považujú túto pomoc za nedostatočnú a diskriminačnú pre veľké prevádzky.

Prevádzky, ktoré boli do konca novembra zatvorené, môžu za december požiadať v prípade poklesu tržieb o viac ako 40 % o štátnu pomoc. Takáto forma pomoci je podľa zástupcov gastrosektora nevyhovujúca a navyše prišla príliš neskoro.

„To znamená, že nevieme pokryť celé mzdy našich zamestnancov. Pýtam sa, že pokiaľ sú prevádzky zavreté v niektorých okresoch už viac ako dva mesiace, z čoho majú zamestnávatelia čerpať zvyšok výplat, keď robia skoro nulové obraty a nulové tržby,“ vysvetlil prezident Aliancie slovenskej gastronómie Viliam Pavlovský.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa vlády potrebujú podporu najmä malé podniky, čiže firmy do 50 zamestnancov. S tým však majitelia väčších firiem nesúhlasia.

Gastrosektor žiada otvoriť prevádzky od 18. decembra v režime OP, navýšenie podpory na 20 % z poklesu tržieb či zníženie DPH pre bary a reštaurácie na 10 % od apríla 2022 ako postcovidové opatrenie.

Predstavitelia gastrosektora o požiadavkách komunikujú aj s príslušnými ministrami. Ak sa im do štvrtka (16. 12.) nevyjadria, zvažujú otvoriť prevádzky aj napriek zákazu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko