Na hlavný obsah

Grécko začne preočkovávať ľudí už tri mesiace po druhej dávke

Vláda sa obáva variantu omikron.

Grécko začne preočkovávať ľudí už tri mesiace po druhej dávke
Na snímke ľudia čakajú na testovanie na Covid-19 v Aténach. Foto: TASR

Grécko začne preočkovávať proti ochoreniu COVID-19 obyvateľov už tri mesiace po podaní druhej dávky vakcíny. Doteraz platila šesťmesačná lehota, ktorú má aj množstvo ďalších krajín Európskej únie. Úrady ku kroku pristúpili, pretože sa obávajú nového variantu omikron a zimného obdobia, keď sa nákaza viac šíri, uviedla agentúra AFP.

„Po vyhodnotení miestnych aj medzinárodných údajov sme upravili smernice,“ uviedol predstaviteľ gréckeho ministerstva zdravotníctva Marios Themistokleus. Podľa nových pravidiel sa budú môcť zaočkovať po troch mesiacoch, namiesto existujúcich 180 dní, tiež ľudia, ktorí covid prekonali.

Grécke úrady sa snažia zvýšiť preočkovanosť obyvateľstva a urýchliť podávanie tretej dávky vakcíny. Na tento účel skrátili platnosť covidových certifikátov získaných na základe očkovania alebo zaviedli povinné očkovanie seniorov vo veku 60 a viac rokov.

Tým, ktorí sa zaočkovať nenechajú, hrozia pokuty 100 eur mesačne. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis viackrát uviedol, že súčasná vlna je „epidémia neočkovaných“.

Ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že po utorkovom (30. 11.) ohlásení povinného očkovania sa objednalo na prvú dávku 45 000 ľudí vo veku 60 a viac rokov. Podľa predchádzajúcich informácií v tejto vekovej skupine, ktorú ministerstvo považuje za rizikovú, nemalo očkovanie zhruba pol milióna ľudí. Dokončené očkovanie malo v Grécku približne 62 percent obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet