Na hlavný obsah

Gröhling: Vysokoškolskou reformou zavádzame takzvaný rakúsky model

Od reformy si sľubuje zvýšenie kvality.

Gröhling: Vysokoškolskou reformou zavádzame takzvaný rakúsky model
Na snímke minister školstva, vedy výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Pri reforme vysokých škôl sa zavádza takzvaný rakúsky model vysokého školstva. Uviedol to v rozhovore pre TASR minister školstva Branislav Gröhling (SaS) s tým, že hlavným cieľom reformy je zvýšiť kvalitu slovenského vysokého školstva.

„Súčasťou reformy je aj zmena metodiky financovania vysokých škôl, ktorá cielene podporuje kvalitné pracoviská,“ povedal minister školstva.

V zákone rezort školstva podľa jeho šéfa prináša niekoľko kľúčových opatrení, ako je skrátenie externého štúdia, zavedenie funkčných miest docentov a profesorov, čo umožní získať na slovenské vysoké školy aj zahraničných odborníkov a napokon výkonnostné zmluvy.

Ak škola splní cieľ, dostane peniaze

„Ide o zmluvy, v ktorých sa vysoká škola zaviaže splniť konkrétne ciele do dvoch rokov – napríklad počet absolventov alebo zlepšenie uplatnenia absolventov. Keď tieto ciele škola splní, dostane financie,“ doplnil minister.

Čo sa týka spájania vysokých škôl, rezort školstva vyhlásil rozvojové projekty, do ktorých sa prihlásilo niekoľko vysokých škôl. „Je to predpríprava prvých krokov súvisiacich s možným spojením vysokých škôl. Takýto krok však do veľkej miery závisí aj od záujmu univerzít a ich snahy spájať odborné a vedecké kapacity pod jednu strechu,“ uzavrel Gröhling.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko