Na hlavný obsah

Gröhlinga mrzí, že regionálni hygienici zatvárajú školy na úrovni celých okresov

Komentoval aj výzvu stredoškolákov.

Gröhlinga mrzí, že regionálni hygienici zatvárajú školy na úrovni celých okresov
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) dosiaľ uzavreli školy v 12 okresoch v rámci prevencie proti šíreniu koronavírusu. „Mrzí ma, že to robia celoplošne v celých okresoch,“ uviedol v stredu (1. 12.) pred rokovaním vlády minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Tieto kroky sa podľa neho dejú bez ohľadu na to, či je na škole dobrá alebo zlá situácia. Poukázal, že sa zatvoriť museli aj také školy, ktoré mali zatvorené len jednu či dve triedy. Dokonca aj tie, ktoré nemali za posledné týždne žiaden pozitívny prípad.

Dodal, že pozitívnych je aktuálne cca 13 000 zo 700 000 žiakov, čo predstavuje hodnotu zhruba 1,6 %. Dáta, ktoré má jeho rezort k dispozícii, podľa neho sedia.

Stredoškoláci s takýmto krokom súhlasia

Aliancia stredoškolákov v stredu uviedla, že súhlasí so zatváraním škôl hygienikmi na regionálnej úrovni. Prezident aliancie Kristián Krivda uviedol, že ak by sa ponechali školy ešte dva a pol týždňa otvorené, infikuje sa podľa študentov minimálne 26 000 žiakov.

Poukázal na to, že podľa odborníkov je v súčasnej situácii vhodné uzavrieť školy do vianočných prázdnin. K tomuto vyzvali stredoškoláci ministra už skôr.

„Príde mi veľmi zvláštne, keď študenti vyzývajú, že nemajú chodiť do školy. Cieľom nie je nechodiť do školy, cieľom je dať sa zaočkovať,“ reagoval Gröhling.

Iniciatívu niektorých politikov, ktorí vyzývajú na uzavretie škôl, považuje za „európsky unikát“. „Zatvorené školy nevyriešia pandémiu, tú vyrieši očkovanie,“ zopakoval.

„Pre dobro žiakov aj celej spoločnosti je dôležité, aby sa v čo najväčšej miere zachovalo prezenčné vzdelávanie. Tam, kde to funguje dobre. Máme skúsenosť s následkami, ktoré na deťoch zanechala prvá a druhá vlna,“ doplnil na sociálnej sieti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko