Na hlavný obsah

Hamran: Odmietam politizáciu policajných zásahov, v budúcnosti budeme konať rovnako

Policajný zbor podľa neho koná nezávisle.

Hamran: Odmietam politizáciu policajných zásahov, v budúcnosti budeme konať rovnako
Dočasný policajný prezident Štefan Hamran. Foto: TASR

Dočasne poverený prezident Policajného zboru Štefan Hamran odmieta akúkoľvek politizáciu policajných zásahov v súvislosti s porušovaním protipandemických opatrení. Uviedol to v pondelok (20. 12.).

Zdôraznil, že polícia bude rovnako postupovať aj v budúcnosti. „Policajný zbor má konať nestranne tak, aby nevznikli absolútne žiadne pochybnosti o našej nezávislosti,“ povedal.

Vyzdvihol tri kľúčové momenty z minulého týždňa, a to zásah voči záchranárom na proteste, zásah voči lídrovi Smeru-SD Robertovi Ficovi a zatvorenie jedného bratislavského podniku.

„Odmietame akékoľvek politické vplyvy na činnosť našich policajtov. Policajti budú konať nestranne a nezávisle,“ vyhlásil Hamran s tým, že minulotýždňové zásahy polície to len dokazujú.

„Dokážeme konať vo vzťahu k hocikomu, bez ohľadu na to, aké ma postavenie a z akého politického spektra pochádza, a tak je to správne,“ zdôraznil policajný šéf.

Polícia stojí za zdravotníkmi, zasiahnuť však museli

Hamran sa vrátil aj k zásahu voči zdravotníkom. Podľa neho majú podporu polície a mrzí ho, že museli zasahovať práve voči nim.

Na druhej strane ho teší, že si zdravotníci uvedomili, že nemôžu presadzovať svoje legitímne požiadavky nelegitímnym spôsobom. „Ak by na našich príslušníkov pri porušovaní protipandemických opatrení nenarazili, tak som zlyhal ja aj moji kolegovia,“ dodal. Vyšetrovanie zastavila prokuratúra, prípad bude ďalej pravdepodobne riešený ako priestupok.

„Ak sme zakročili proti zdravotníkom, tak zakročíme proti každému,“ vyhlásil Hamran, pričom narážal na zákrok voči predsedovi opozičného Smeru-SD Robertovi Ficovi.

Hamran: Fica nestíhame za účasť na proteste

Fica minulý štvrtok (16. 12.) zadržala polícia pred avizovaným protestom proti vláde. Hamran odmieta akúkoľvek politizáciu tohto zákroku. Zdôraznil, že Fica nestíhajú za to, že sa protestu zúčastnil, ale za to, že vyzýval iných, aby sa protestu zúčastnili. „Nemyslím si, že v núdzovom stave je vhodné organizovať protivládne protesty,“ vyhlásil.

Policajný prezident poukázal na to, že zo zákazu vychádzania sú prípustné výnimky, protivládny protest medzi nimi však nie je. V prípade sa čaká na rozhodnutie dozorujúceho prokurátora, zatiaľ bolo vznesené obvinenie z trestného činu podnecovania.

Hamran zároveň avizoval, že v posledných dňoch sa na jeho pokyn vykonávajú zvýšené kontroly dodržiavania protipandemických opatrení, a to „najmä tam, kde sú podniky a kde je predpokladaný vyšší pohyb osôb,“ spresnil.

Počas jednej z takýchto kontrol policajti zistili, že jedna z bratislavských prevádzok je nelegálne otvorená.

V centre Bratislavy na Partizánskej v piatok (17. 12.) polícia kontrolovala podnik, kde vo vnútri sedeli ôsmi hostia, ktorí popíjali alkoholické i nealkoholické nápoje. „Bol som informovaný, že nie je vylúčené, že sa tam bude rozširovať okruh obvinených osôb,“ uviedol policajný prezident.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko