Na hlavný obsah

Heger po diskusii s Bidenom: SR podporuje celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny

Premiér hovoril vo štvrtok s americkým prezidentom.

Heger po diskusii s Bidenom: SR podporuje celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny
Premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: Úrad vlády SR/RTVS

Premiér Eduard Heger sa vo štvrtok (9. 12.) rozprával s americkým prezidentom Joeom Bidenom o rokovaniach medzi ním a ruským lídrom Vladimirom Putinom o situácii na východe Ukrajiny.

Biden podľa Úradu vlády SR zdôraznil, že jeden štát nemá právo hovoriť druhému, aby menil svoje hranice či rozhodoval o jeho politike. Uistil, že Spojené štáty budú konzultovať všetky svoje kroky pri podpore bezpečnosti v regióne so svojimi spojencami.

„Sme znepokojnení z ruskej vojenskej prítomnosti v blízkosti ukrajinských hraníc. Ide o vážnu hrozbu a my ju nemôžeme podceňovať,“ povedal počas diskusie Heger. Bidena takisto informoval o intenzívnej spolupráci Slovenska s Ukrajinou a zdôraznil, že SR plne podporuje celistvosť a zvrchovanosť východného suseda.

Heger ocenil, že americký prezident sa o situácii na východe Ukrajiny rozpráva nielen s veľkými hráčmi, ale aj s predstaviteľmi krajín východnej hranice Severoatlantickej aliancie (NATO).

Biden sa okrem Hegera rozprával aj s ďalšími lídrami krajín tzv. Bukureštskej deviatky, kam patria Slovensko, Maďarsko, Česko, Bulharsko, Rumunsko, Estónsko, Lotyšsko, Poľsko a Litva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko