Na hlavný obsah

Heger s Babišom navrhli, aby sa do záverov samitu EÚ dostala jadrová energia

Chcú ju zaradiť medzi udržateľné zdroje.

Heger s Babišom navrhli, aby sa do záverov samitu EÚ dostala jadrová energia
Na snímke jadrová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach. Foto: TASR

Slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) v spolupráci s českým predsedom vlády v demisii Andrejom Babišom otvorili na štvrtkovom (16. 12.) samite lídrov členských krajín Európskej únie (EÚ) tému jadrovej energie, ktorá by sa podľa nich mala zaradiť medzi udržateľné zdroje energie. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR.

„Vyzvali sme Komisiu, aby do Vianoc pripravila návrh, ktorý zaradí jadro medzi udržateľné technológie. Odmietame, aby jadro ostalo v investičnej nevýhode. Je to naša požiadavka, ktorú spolu so skupinou štátov presadzujeme do záverov samitu,“ uviedol premiér.

Skonštatoval, že aktuálne je pre investorov nevýhodné financovať výstavbu a modernizovanie jadrových zariadení v porovnaní s obnoviteľnými zdrojmi. „Je pre nás kľúčové, aby sme aktuálny stav zmenili a jadrová energia patrila medzi udržateľné zdroje energie,“ dodal.

Európska únia sa zaviazala k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality do roku 2050, čo Slovensko podľa Hegera podporuje. „Ak chceme dosiahnuť klimatickú neutralitu a znížiť emisie uhlíka, bez jadrovej energie to nepôjde,“ priblížil úrad vlády. Pripomenul, že Slovensko sa rozhodlo ukončiť dotovanie ťažby uhlia do roku 2023.

Na Slovensku sa viac ako 50 percent elektrickej energie vyrába v jadrových elektrárňach, čo krajinu radí na 2. miesto v rámci EÚ. Po dostavbe 3. bloku elektrárne v Mochovciach by mohlo z jadra pochádzať až 70 percent slovenskej elektriny.

„Dôležitosť elektriny rastie aj súvislosti s rastúcou elektromobilitou a zvýšenú spotrebu sme schopní zabezpečiť iba stabilným jadrovým zdrojom,“ poznamenal a dodal, že pokiaľ sa Únia chce pohnúť v rokovaniach o tom, ako splniť jej klimatické ciele, musia mať jej členovia v tejto otázke jasno.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet