Na hlavný obsah

Heger trvá na povinnom očkovaní ľudí nad 60 rokov

Zopakoval to v relácii Sobotné dialógy v RTVS.

Heger trvá na povinnom očkovaní ľudí nad 60 rokov
Premiér Eduard Heger v štúdiu RTVS. Foto: RTVS

Premiér Eduard Heger (OĽANO) zotrváva na stanovisku, že očkovanie pre ľudí nad 60 rokov by na Slovensku malo byť povinné. Povedal to v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko. Je presvedčený, že kritériom pri povinnom očkovaní by mal byť práve vek a nie profesné skupiny, ako to naznačila napríklad prezidentka Zuzana Čaputová.

Pri svojom návrhu vychádza z dát, „ľudia v akej vekovej kategórii končia v nemocniciach.“

Premiér absolvuje tretiu dávku očkovania

Heger priblížil, že vláda minulý týždeň prijala uznesenie, „aby minister zdravotníctva pripravil právnu analýzu v prípade povinného očkovania ľudí nad 60 rokov a zároveň pripravil analýzu, či by bolo možné dať kompenzovať časť nákladov na hospitalizáciu v prípade nezaočkovaných pacientom.“

Tempo očkovania sa na Slovensku podľa neho zvyšuje. „Očkovanie je určite východisko,“ prízvukoval s tým, že vakcína chráni pred ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Sám absolvuje tretiu dávku očkovania v pondelok (20. 12.).

Premiér taktiež prezradil, že po tom, čo minulý rok covid prekonal, stále navštevuje pľúcneho lekára.

Lockdown pomohol zlomiť krivku

Zároveň upozornil, že variant omikron je výrazne nákazlivejší ako delta. „Preto je dôležité byť obozretnejší a dodržiavať opatrenia. Len nosenie respirátorov výrazne znižuje šírenie tohto ochorenia,“ zdôraznil predseda vlády.

Lockdown podľa neho pomohol zlomiť krivku nových prípadov nákazy. „Zároveň platí, že počty pacientov v nemocniciach sú stále vysoké, hoci sme sa dostali pod 3 000. Stále spôsobujú enormnú záťaž na personál v nemocniciach,“ dodal.

Lockdown pre seniorov?

V prípade zhoršenia epidemickej situácie z dôvodu šírenie novej mutácie navrhuje šéf OĽANO Igor Matovič pre ľudí nad 60 rokov obmedzenie pohybu.

Heger na návth straníckeho šéfa reagoval, že si cení, ako sa neustále snaží nájsť riešenie na skoncovanie s covidom. Právne stanovisko k návrhu má pripraviť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

 „Ja som povedal, že môj návrh je povinné očkovanie 60 +. On to vidí ako medzikrok, aby sme ľudí ochránili. Návrh a schválenie návrhu sú ale dve rozdielne veci,“ odpovedal predseda vlády.

So záchranármi chce hovoriť

Premiér sa vrátil aj k zadržaniu záchranárov, ktorí cez týždeň prišli protestovať pred budovu parlamentu. „Ja si vážim všetkých zdravotníkov. Na druhej strane, platí zákon pre každého?“ reagoval. Najneskôr na začiatku budúceho roka sa chce so zadržanými záchranármi stretnúť.

K zadržaniu lídra opozičného Smeru-SD Roberta Fica poznamenal, že išlo o „nechutné divadlo, ktoré predviedol Robert Fico a jeho strana. Toto bol ich jediný zámer, aby sa Robert Fico stal obeťou. Ale Robet Fico nie je žiadna obeť. Zneužíva všetko čo môže, aby si zaistil beztrestnosť,“ uzavrel premiér.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko