Na hlavný obsah

Herec Baldwin necíti zodpovednosť za smrť kameramanky, ktorú nechtiac zastrelil

Z činu je stále emocionálne zničený.

Herec Baldwin necíti  zodpovednosť za smrť kameramanky, ktorú nechtiac zastrelil
Na snímke americký herec Alec Baldwin. Foto: ČTK/AP

Americký herec Alec Baldwin v rozhovore so stanicou ABC vyhlásil, že sa necíti byť zodpovedný za úmrtie kameramanky Halyny Hutchinsovej, ktorú omylom zastrelil v októbri pri nakrúcaní filmu Rust. Domnieva sa tiež, že za jej smrť ho nebudú trestne stíhať. Hlavnou otázkou podľa neho zostáva, kto dal ostrý náboj do pištole použitej pri nakrúcaní.

„Mám pocit, že niekto je zodpovedný za to, čo sa stalo, ale viem, že to nie som ja. Zabil by som sa, ak by som sa domnieval, že som za to zodpovedný, a to nehovorím ľahkovážne,“ povedal herec v rozhovore s moderátorom Georgeom Stephanopoulosom.

Prvé úryvky z neho televízia ABC zverejnila už v stredu (1. 12.). Baldwin v nich vyhlásil, že nestlačil spúšť zbrane, z ktorej následne vyšla smrtiaca rana.

„Zostáva vyriešiť len jednu otázku, a to odkiaľ sa vzala tá ostrá nábojnica,“ povedal ďalej herec, ktorý hral vo filme hlavnú úlohu a zároveň ho tiež produkoval.

Baldwin tvrdí, že mu Hutchinsová sama povedala, nech zbraň mieri smerom na jej rameno kvôli jednému záberu. Stephanopoulos hercovi povedal, že podľa názoru mnohých ľudí by človek pri nakrúcaní nemal nikdy mieriť na nikoho zbraňou. „Ibaže by ten niekto bol kameramankou, ktorá mi hovorí, kam mám mieriť zbraňou kvôli uhlu jej záberu,“ odvetil Baldwin.

Vyšetrovanie trvá

Herec sa vraj niekoľko hodín po incidente domnieval, že Hutchinsová utrpela infarkt po vypálení slepej nábojnice. O tom, že ju zastrelil, sa dozvedel až vo chvíli, keď ho vypočúvala polícia. „Predstava, že niekto dal do zbrane ostrý náboj, bola pre mňa mimo reality,“ povedal.

Baldwin pri rozhovore niekoľkokrát prepukol v plač a o Hutchinsovej povedal, že to bol „niekto, koho mali všetci veľmi radi, a obdivovali ju všetci, ktorí s ňou pracovali“. Poznamenal, že rozhovor poskytuje, aby vyvrátil niektoré pochybné predstavy, ktoré o incidente kolujú na verejnosti.

„Chcem sa uistiť, že to nevyznie tak, že ja som tu tou obeťou, pretože obete sú tu dve,“ povedal potom herec s odvolaním sa na Hutchinsovú a režiséra Joela Souzu, ktorý bol postrelený do ramena.

Okolnosti incidentu stále vyšetrujú úrady štátu Nové Mexiko, prokuratúra však zatiaľ nikoho nestíha. „Ľudia, ktorí o tom niečo vedia, mi povedali, že je veľmi nepravdepodobné, že by ma obvinili z čohokoľvek trestného,“ povedal Baldwin a poznamenal, že aktívne spolupracuje s políciou a nemá čo skrývať.

Problémy s bezpečnosťou na pľaci

Dvaja členovia štábu už podali civilnú žalobu na Baldwina a ďalších členov produkcie, ktorých obviňujú z nedbanlivosti a zavedenia laxných bezpečnostných opatrení na mieste nakrúcania.

Herec však v rozhovore poznamenal, že „vôbec nepozoroval akékoľvek problémy s bezpečnosťou“ v čase, ktorý tam strávil. Vyšetrovatelia však už skôr uviedli, že pri nakrúcaní panovala „určitá nedbalosť“ pri narábaní so zbraňami.

Veľká pozornosť sa v kauze sústredí na Hannu Gutierezzovú-Reedovú, ktorá ako zbrojárka nakrúcania mala na starosti zbrane a ich bezpečnosť. Jej právnik ale povedal, že ona ostrý náboj do zbrane nedala a že podľa ich názoru išlo o sabotáž.

Vyhlásil tiež, že niekto manipuloval s miestom činu pred príchodom polície a že cieľom tohto konania je dostať Gutierrezovú-Reedovú neprávom za mreže.

Baldwin povedal, že je po incidente emocionálne zničený a zle spí. Na otázku, či by nešťastie mohlo byť koncom jeho hereckej kariéry povedal, že by mohol. Podotkol, že mal zazmluvnené nakrúcanie ďalšieho filmu. „Ale povedal som si: Chce sa mi po tom nejako veľmi pracovať?“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet