Na hlavný obsah

Herecký univerzál Anton Korenči vynikal na divadelných doskách aj v televízii

Zahral si v Soli nad zlato či Vivat, Beňovský!

Herecký univerzál Anton Korenči vynikal na divadelných doskách aj v televízii
Na snímke herec Anton Korenči. Foto: Archív RTVS

Bol dlhoročným členom Činohry Slovenského národného divadla (SND). K 120 divadelným postavám, ktoré vytvoril, možno prirátať vyše 160 filmov, inscenácií a televíznych seriálov. Veľké úlohy sa mu neušli, ale bol nezabudnuteľný v charakterných menších postavách.

Tiež bol predstaviteľom realistického psychologického herectva so zmyslom pre drobnokresbu. Sústreďoval sa na jasné vyjadrenie emócií i vzťahov a na dejovú líniu príbehu. Taký bol filmový a divadelný herec Anton Korenči -jeden z najobsadzovanejších slovenských hercov, ktorý by sa vo štvrtok (16. 12.) dožil 90 rokov.

Začínal v Nitre

Narodil 16. decembra 1931 v obci Nová Ves nad Žitavou. Po absolvovaní štúdia na bratislavskej Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v roku 1955 získal angažmán v Krajovom divadle v Nitre (dnes Divadlo Andreja Bagara).

V nitrianskych divadelných inscenáciách hral mnoho zaujímavých postáv – známych Demokratov Janka Jesenského, či hru Hernani Victora Huga.

„S veľmi známym režisérom Pavlom Hasprom odišli do Nitry, kde vznikla vtedy veľmi silná a výrazná generácia, až kým Haspra s mojím otcom, Dušanom Blaškovičom a Vierou Strniskovou neodišli do SND,“ spomínal na herecké začiatky Antona Korenčiho jeho syn a režisér Štefan pre Rádio Regina Západ.

Tvár v okne či Červené víno

V roku 1960 prestúpil do Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave, kde zotrval do roku 2006.

Anton Korenči
Na snímke vľavo herec Anton Korenči a vpravo Jozef Adamovič.Foto: Archív RTVS
Foto: Archív RTVS

„Ja si ho pamätám z Dostojevského Bratov Karamazovovcov, hier Pokus o lietanie či Zvon bez veže. Potom, keď sme so sestrou založili divadlo, si zahral krásne veľké postavy – spomeniem Pinterovho Správcu, kde bol s Mariánom Gaišbergom či Petrom Kočišom či Albeeho pobrežie s Evou Krížikovou a Luciou Siposovou,“ vytiahol zo spomienok Štefan Korenči.

Ten tiež spomenul, že na predstavenia svojho otca chodil už ako dieťa a nebolo to iba o nich – sprvu to bolo preto, aby si táto dvojica mohla v skúšobni zahrať stolný tenis. Podľa Štefana Korenčiho bol vášnivým hráčom tohto športu aj iný herec Dušan Tarageľ.

Na filmovom plátne debutoval Anton Korenči drobnou úlohou vo filme Petra Solana Tvár v okne (1964). O rok neskôr ho Ivan Teren obsadil do snímky Kde leží naša bieda, v roku 1968 si zahral v televíznej adaptácii hry Romana Kaliského Koniec alebo začiatok, ktorú režíroval Igor Ciel.

Jedným z najznámejších filmov, v ktorých ho diváci mohli vidieť, bolo Červené víno – film, ktorý podľa známeho románu Františka Hečka nakrútil v roku 1972 režisér Andrej Lettrich, novšia verzia potom vznikla v roku 1976.

Lettrich tiež obsadil Antona Korenčiho do svojej kriminálky Prípad krásnej nerestnice (1973). Pri postave zakríknutého starého mládenca Štefana Ondruša uplatnil Korenči svoje civilné herectvo so zmyslom pre skratku.

Aj české filmy

Hral tiež v českých filmoch režiséra Jaroslava Balíka – v snímke z druhej svetovej vojny Jeden strieborný (1976) a v príbehu Ja som Stena smrti (1978). Zahral si vo filme Jána Zemana Citová výchova jednej Dáše (1980).

O dva roky neskôr Martin Hollý obsadil Antona Korenčiho do známej rozprávky Soľ nad zlato. Korenči sa tiež objavil v dvojdielnom filme Staroružová dráma (1987).

V 90. rokoch si zahral v niekoľkých vydarených adaptáciách literárnej či divadelnej klasiky, napríklad v snímke Jacobowski a plukovník (1990) či v Kukučínovej sfilmovanej próze Mladé letá (1993).

Zahral si aj vo filme Trýzeň svedomia nakrúteného podľa spomienkovej knihy Eugena Löbla (1994) či vo filmovej podobe známeho románu J. M. Simmela Všetci ľudia budú bratia (1996).

Anton Korenči
Na snímke v strede herec Anton Korenči.Foto: Archív RTVS
Foto: Archív RTVS

Seriálová tvorba

Anton Korenči účinkoval vo viacerých známych seriáloch – napríklad V tieni vlkov (1971), v historických seriáloch Parížski mohykáni (1971) či Vivat Beňovský (1975).

Štefan Korenči pre RTVS pripomenul, že v populárnom seriáli si zahral plukovníka Kozákov Batulina, ktorý patril po Móricovi Beňovskom k najväčším postavám. „Rád spomínal na postavy či režiséra Igora Ciela a na to, akú dobrú partiu hercov tam vybral,“ dodal.

Zahral si aj v kultovom slovenskom televíznom seriáli Straty a nálezy (1975) režiséra Stanislava Párnického a tiež v seriáli Alžbetin dvor (1986) Andreja Lettricha.

Anton Korenči náhle zomrel 29. septembra 2008 v Bratislave vo veku nedožitých 77 rokov. Jeho spomenutý syn Štefan Korenči je divadelným a rozhlasovým režisérom a v rodinnej tradícii pokračuje aj divadelný režisér a riaditeľ Činohry Štátneho divadla Košice Anton Korenči mladší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko