Na hlavný obsah

Hongkonská univerzita odstránila sochu pripomínajúcu obete pekinských demonštrácií

Stála tam 24 rokov.

Hongkonská univerzita odstránila sochu pripomínajúcu obete pekinských demonštrácií
Socha pripomínajúce obete pekinského masakru z roku 1989. Foto: ČTK/AP

Popredná hongkonská univerzita odstránila v noci na štvrtok (23. 12.) zo svojho komplexu sochu, ktorá pripomínala krvavé vojenské potlačenie prodemokratických demonštrácií na pekinskom námestí Tchien-an-men (Námestie Nebeského pokoja) z roku 1989.

Socha, ktorá zobrazuje desiatky roztrhaných a pokrivených ľudských tiel, bola podľa agentúry Reuters jedným z posledných hongkonských pamätníkov venovaných masakru, o ktorom sa v pevninskej Číne doposiaľ nesmie hovoriť.

Umelecké dielo zvané Pilier hanby, vytvorené dánskym sochárom Jensom Galschiötom, postavili v kampuse univerzity pred 24 rokmi a na výročie pekinských protestov sa pri ňom v júni každoročne stretávali ľudia pri spomienkových akciách.

Najstaršia univerzita v Hongkongu tvrdí, že o odstránení sochy rozhodla „na základe právnych rád a aktuálneho hodnotenia rizík“. „Univerzitná rada požiadala, aby bola socha uložená do skladu,“ dodala.

Autor je z postupu univerzity šokovaný

Autor diela Galschiöt vo vyhlásení uviedol, že je „absolútne šokovaný“ a že „za akékoľvek škody na svojom súkromnom majetku bude požadovať odškodné“. Umelec, ktorý si sochu cení na 1,4 milióna dolárov, už v októbri ponúkal, že si dielo osobne odvezie späť do Dánska, ak mu čínske a hongkonské úrady zaručia imunitu. Zatiaľ ale neuspel.

Kým pevninská Čína akékoľvek zmienky o zásahu bezpečnostných síl zo 4. júna 1989 proti demonštrantom znemožňuje, obyvatelia Hongkongu si ho každý rok pripomínali masovými zhromaždeniami pri sviečkach. Vlani a tento rok úrady ale tieto akcie zakázali, čo zdôvodnili opatreniami proti šíreniu koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet