Na hlavný obsah

Iba deň starý negatívny test. USA sprísnia podmienky vstupu do krajiny

Platiť budú od budúceho týždňa.

Iba deň starý negatívny test. USA sprísnia podmienky vstupu do krajiny
Cestujúci čakajú na bezpečnostnú kontrolu pred odletom do USA. Foto: TASR/AP

Spojené štáty od budúceho týždňa sprísnia podmienky pre cestovateľov, ktorí sa pred odletom do USA budú musieť nanovo preukázať negatívnym testom na koronavírus, ktorý nebude starší ako 24 hodín.

Doteraz platil výsledok testu, ktorý nebol starší viac než tri dni pred odletom. Vyplýva to z návrhu nových opatrení na boj s pandémiou, ktorý vo štvrtok (2. 12.) zverejnil Biely dom.

Protiepidemickú stratégiu pre zimné obdobie vo štvrtok predstaví prezident Joe Biden. Situáciu na celom svete komplikuje šírenie nového variantu omikron.

Špekulovalo sa, že práve pre variant omikron by mohli USA sprísniť reštrikcie pre cestovateľov oveľa viac – do úvahy prichádzala napríklad povinnosť testovania aj po prílete do USA alebo dokonca karanténa pre všetkých prichádzajúcich cestovateľov.

Americké úrady začiatkom novembra otvorili hranice pre cudzincov, púšťajú cez ne ale iba plne zaočkovaných ľudí s negatívnym testom. Výnimku majú deti do 18 rokov, ktoré nemusia byť zaočkované.

Biden ohlási aj novú povinnosť pre súkromné zdravotné poisťovne, ktoré budú musieť preplácať antigénové samotesty.

Oznámi tiež, že povinnosť nosenia rúšok vo verejnej doprave bude platiť najmenej do 18. marca. Okrem toho chystá Biely dom kampaň, ktorá by čo najviac seniorov prinútila prísť si pre tretiu dávku vakcíny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet