Na hlavný obsah

Irán nakrátko prepustí kresťanských väzňov, aby mohli ísť domov na sviatky

Vianoce v krajine slávia až 6. januára.

Irán nakrátko prepustí kresťanských väzňov, aby mohli ísť domov na sviatky
Na ilustračnej snímke žena v Teheráne. Foto: TASR/AP

Iránski kresťanskí väzni budú môcť na 10 dní opustiť brány väzníc, aby mohli osláviť vianočné a novoročné sviatky spoločne so svojimi rodinami. Informovala o tom v nedeľu (26. 12.) agentúra AFP s tým, že ide o neobvyklý krok.

O mimoriadnom 10-dňovom voľne pre kresťanských väzňov rozhodol šéf iránskej justície, najvyšší sudca Gholám Hosejn Mohsení Ežeí, ktorý vydal príslušné inštrukcie úradom po celej krajine.

„Toto rozhodnutie bolo vydané pri príležitosti nového roka 2022 a výročia narodenia Ježiša Krista,“ uvádza sa v oznámení zverejnenom na oficiálnej stránke iránskej justície.  

Kresťania sú v Iráne menšinou

Väčšinu kresťanov v Iráne tvoria príslušníci arménskej menšiny, ktorí tradične oslavujú Vianoce až 6. januára. Celkovo kresťania predstavujú len asi jedno percento z približne 83 miliónov obyvateľov Iránu, ktorého obyvatelia sa prevažne hlásia k šiitskému islamu.

Podľa AFP nie je jasné, koľkí väzni dostanú mimoriadne povolenie na opustenie nápravných ústavov, ani kedy presne tak budú môcť urobiť.

Právo na 10-dňovú „vychádzku“ mimo ústav nebudú mať trestanci odsúdení za podkopávanie bezpečnosti štátu, za účasť na organizovanom zločine, únosy či ozbrojené lúpeže. Vylúčení sú tiež väzni odsúdení na smrť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet