Na hlavný obsah

Izrael povolil štvrtú dávku vakcíny pre najohrozenejšiu skupinu

Je prvou krajinou na svete, ktorá k tomuto kroku pristúpila.

Izrael povolil štvrtú dávku vakcíny pre najohrozenejšiu skupinu
Zdravotná sestra podáva štvrtú dávku očkovania izraelskému profesorovi. Foto: TASR

Izrael vo štvrtok (30. 12.) schválil štvrtú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 pre osoby s oslabeným imunitným systémom. Oznámil to koordinátor boja s epidémiou z ministerstva zdravotníctva Nachman Aš.

Izrael sa tak stal prvou krajinou na svete, ktorá vo svetle hrozby nákazlivejšieho variantu dala zelenú druhej posilňovacej dávke, napísala agentúra AP.

Izrael začal pred rokom s rozsiahlou očkovacou kampaňou najrýchlejšie na svete. Bol tiež jednou z prvých krajín, ktorá začala podávať prvú posilňovaciu dávku vakcíny.

Štvrtá dávka zatiaľ len pre najohrozenejších

Expertný poradný panel izraelského ministerstva zdravotníctva pre obavu z šírenia omikronu minulý týždeň odporučil, aby štvrtú dávku vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech dostali zdravotníci, ľudia starší ako 60 rokov či pacienti s oslabeným imunitným systémom.

Izraelská vláda odporúčania privítala a začiatok vakcinácie stanovila na minulú nedeľu (26. 12.), čakalo sa však na konečné schválenie od Aša.

Lekár nakoniec uviedol, že na podanie štvrtej dávky širšiemu spektru populácie neexistuje dostatok dát. Dnes ju preto schválil len pre osoby s oslabenou imunitou, rozšíreniu na ďalšie skupiny budú predchádzať ešte ďalšie výskumy.

Účinnosť štvrtej dávky skúma jedna z nemocníc

Účinnosť štvrtej dávky začala skúmať jedna z izraelských nemocníc, ktorá ju podala testovacej skupine zdravotníkov, napísala agentúra Reuters. Podľa nemocnice ide o prvú väčšiu štúdiu, ktorá zisťuje, či druhé kolo posilňovacích vakcín pomôže proti šíreniu omikronu. Výsledky by mali byť dostupné do dvoch týždňov.

Izrael vo štvrtok tiež dostal prvú dodávku pilulky proti covidu od firmy Pfizer. Liek Paxlovid je podľa výrobcu určený pre osoby krátko po preukázaní nákazy a jeho cieľom je zabrániť zhoršeniu príznakov. Všetky predtým schválené lieky sa podávali infúziou alebo injekciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka