Na hlavný obsah

Izrael začne ako prvý na svete podávať štvrtú dávku

Nasledovať budú Brazília a Čile.

Izrael začne ako prvý na svete podávať štvrtú dávku
Na ilustračnej snímke izraelský premiér Naftali Bennett (vľavo) robí sprievod svojej matke Mirne Bennettovej, ktorá dostáva tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Izrael začne už v nedeľu (26. 12.) ako prvý na svete očkovať proti covidu-19 štvrtou dávkou vakcíny, oznámil minister zdravotníctva Nican Horovic. Ako prví dostanú ďalšiu posilňovaciu dávku v Izraeli ľudia nad 60 rokov, rizikové skupiny či zdravotníci.

Informoval o tom server The Times of Israel, podľa ktorého ale podávanie štvrtej dávky stále oficiálne neschválil hlavný koordinátor boja s koronavírusom z ministerstva zdravotníctva Nachman Aš. Čile vo štvrtok (23. 12.) uviedlo, že štvrtú dávku vakcíny začne aplikovať v polovici februára.

Izraelský minister zdravotníctva tiež povedal, že je presvedčený, že Aš schváli očkovanie ďalšou posilňujúcou dávkou. Dodal, že údaje, ktoré má k dispozícii, naznačujú, že tretia dávka prestáva byť dostatočne účinná po štyroch až piatich mesiacoch, napísal server The Times of Israel.

„Modlím sa za to, aby bol omikron menej agresívny, ale ľudia z ohrozených skupín musia byť najviac chránení,“ povedal v stredu (22. 12.) Horovic. Práve obavy z rýchlejšie sa šíriaceho variantu omikron viedli tento týždeň expertný výbor izraelskej vlády k schváleniu aplikácie štvrtej dávky vakcíny. Pritom ešte v polovici decembra experti, ktorí radia izraelskej vláde v postupe proti epidémii covidu-19, štvrtú dávku aplikovať neodporučili.

Podanie štvrtej dávky vakcíny proti covidu ľuďom s vážnymi problémami s imunitou tento týždeň schválilo brazílske ministerstvo zdravotníctva, odporučilo ju štyri mesiace po aplikácii tretej dávky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet