Na hlavný obsah

Izraelskí experti neodporučili podávanie štvrtej dávky vakcíny

Vydali aj ďalšie odporúčania.

Izraelskí experti neodporučili podávanie štvrtej dávky vakcíny
Na ilustračnej snímke izraelský premiér Naftali Bennett (vľavo) robí sprievod svojej matke Mirne Bennettovej, ktorá dostáva tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Izraelskí zdravotnícki odborníci, ktorí pôsobia ako poradcovia vlády v postupe proti covidu-19, neodporučili zaviesť štvrtú dávku očkovania pre bežnú populáciu. Dávajú prednosť tomu dokončiť očkovanie čo najväčšieho množstva ľudí treťou – posilňujúcou dávkou vakcíny, informoval v pondelok (13. 12.) izraelský denník Haarec.

V čase, keď sa šíri nový a vysoko prenosný variant omikron, navrhli premiér Naftali Bennett aj minister zdravotníctva Nican Horovic možnosť začať s aplikáciou štvrtej dávky. Odborníci ju zatiaľ neodporúčajú ani pre seniorov a ľudí s nižšou imunitou.

Experti, ktorí zasadali v noci na pondelok, ďalej neodporučili skrátenie času medzi druhou a posilňujúcou treťou dávkou. Posudzovali návrh skrátiť tento čas zo súčasných piatich na tri mesiace a urýchliť tak ochranu občanov pred variantom omikron.

Ďalším odporúčaním odborného tímu je predĺžiť rekonvalescenciu ľudí infikovaných omikronom na štrnásť a dní a podať im posilňujúcu vakcínu po troch mesiacoch od doznenia infekcie. Rekonvalescenčný čas pre ľudí zotavujúcich sa po nákaze je v ostatných prípadoch 10 dní a až potom možno ukončiť karanténu.

Odborná skupina ďalej neodporúča podať druhú dávku vakcíny ľuďom, ktorí ochoreli na COVID-19 po prvej dávke a ani posilňujúcu dávku tým, ktorí sa infikovali po dokončenom očkovaní.

O ďalšom postupe teraz bude rozhodovať Nachman Aš z ministerstva zdravotníctva, ktorý je koordinátorom postupu v čase epidémie. K najnovšiemu rozhodnutiu odborného panelu povedal, že „je veľmi pravdepodobné,“ že v budúcnosti bude štvrtá dávka odporúčaná.

Podľa izraelskej tlače panuje na ministerstve zdravotníctva zhoda, že je potrebné „dokončiť očkovanie ľudí, ktorí ešte za sebou nemajú tri dávky vakcín“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet