Na hlavný obsah

Japonsko popravilo troch mužov odsúdených na trest smrti, prvýkrát od roku 2019

V krajine čaká na popravu vyše 100 odsúdencov.

Japonsko popravilo troch mužov odsúdených na trest smrti, prvýkrát od roku 2019
Miestnosť kde sa vykonáva poprava obesením. Foto: TASR/AP

V Japonsku v utorok (21. 12.) popravili troch odsúdených na trest smrti. Podľa agentúry Kjódó išlo o niekoľkonásobných vrahov. Naposledy Japonsko uskutočnilo popravu na konci decembra roku 2019.

V ázijskej krajine na vykonanie trestu smrti čaká vyše 100 ľudí, medzi rozsudkom a vykonaním trestu ale zvyčajne uplynie mnoho rokov, uviedla agentúra AFP. Utorkové popravy vykonali len niekoľko mesiacov po tom, čo sa súčasný premiér Fumio Kišida druhýkrát postavil na čelo vlády.

Japonsko naposledy popravilo na konci decembra roku 2019 40-ročného Číňana, ktorého odsúdili na trest smrti za vraždu štvorčlennej rodiny v roku 2003. V roku 2019 japonská justícia vykonala tri popravy, o rok skôr ich bolo 15. Vtedy popravili 13 bývalých členov sekty Óm šinrikjó, ktorá v marci 1995 uskutočnila plynový útok v tokijskom metre.

V utorok justícia nechala popraviť 25-ročného muža, ktorý v roku 2004 zabil sedem svojich príbuzných. Ďalší dvaja muži dostali trest smrti za vraždu dvoch zamestnancov herne v prefektúre Gunma v roku 2003.

Trest smrti sa v japonskej spoločnosti stále teší rozsiahlej podpore. Kritizujú ho naopak organizácie na ochranu ľudských práv. Japonsko a Spojené štáty sú jedinými dvoma krajinami skupiny G7, kde môžu ľudí odsúdiť na smrť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet