Na hlavný obsah

JAR je za vrcholom nákazy omikronom, ruší časť opatrení

Miera hospitalizácií bola v tejto vlne nižšia.

JAR je za vrcholom nákazy omikronom, ruší časť opatrení
Na snímke ľudia čakajú na očkovanie proti ochoreniu covid-19. Foto: TASR

Juhoafrická republika (JAR), kde sa v novembri prvýkrát vo väčšej miere začal šíriť nový koronavírusový variant omikron, je už za vrcholom štvrtej vlny pandémie covidu-19 a ruší časť protiepidemických opatrení.

Vo štvrtok (30. 12.) o tom po svojom rokovaní informovala vláda. S okamžitou platnosťou skončil nočný zákaz vychádzania, zmiernia sa aj obmedzenia ohľadom otváracej doby obchodov predávajúcich alkohol, informovala agentúra Reuters.

„Všetky ukazovatele nasvedčujú, že krajina už je na celoštátnej úrovni pravdepodobne za vrcholom štvrtej vlny,“ uviedla vláda vo vyhlásení. „Variant omikron je vysoko nákazlivý, ale miera hospitalizácií je nižšia ako v predchádzajúcich vlnách,“ dodal kabinet.

Údaje ministerstva zdravotníctva ukazujú, že v týždni do 25. decembra sa počet odhalených prípadov nákazy oproti predchádzajúcemu týždňu znížil o 30 percent. Zmenšil sa aj tlak na nemocnice, pretože ubudlo covidových pacientov.

V krajine bude naďalej povinné nosenie rúšok na verejných miestach. Na hromadných podujatiach vo vnútri môže byť najviac 1 000 ľudí, vonku je maximálna kapacita 2 000 účastníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet