Na hlavný obsah

Jeho manéver zachránil tisíce životov vrátane prezidentovho. Heimlich chcel tiež liečiť HIV maláriou

Vynašiel aj hrudný drenážny ventil.

Jeho manéver zachránil tisíce životov vrátane prezidentovho. Heimlich chcel tiež liečiť HIV maláriou
Na archívnej snímke americký lekár Henry Heimlich drží knihu počas rozhovoru vo svojom dome v Cincinnati. Foto: TASR/AP

Vyvinul chvat, ktorý je známy po celom svete a zachránil množstvo životov. Americký lekár Henry Heimlich bol autorom manévru uvoľňujúceho dýchacie cesty u dusiaceho sa človeka. Významný medik, ktorý sa preslávil aj kontroverziou, zomrel presne pred piatimi rokmi – 17. decembra 2016 vo veku 96 rokov.

Narodil sa 3. februára 1920 vo Wilmingtone v štáte Delaware. Študoval na Cornellovej univerzite a neskôr na Cornell Medical College, ktorú roku ako 23-ročný absolvoval v roku 1943 ako doktor medicíny.

Zachraňoval vojakov

Po skončení štúdií slúžil Heimlich počas druhej svetovej vojny v americkom námorníctve v Číne. V januári 1945 ho ako príslušníka zálohy amerického námorníctva pridelili do štvrtého tábora čínsko-americkej špeciálnej technickej spolupráce (SACO), ktorý sa nachádzal v severnej Číne na južnom okraji púšte Gobi.

Oficiálne bol hlavným lekárom zodpovedným za blaho amerického a čínskeho vojenského personálu v tomto tábore, ale v skutočnosti sa staral aj o širokú škálu zdravotných problémov civilistov v malom meste.

Heimlichov manéver
Na archívnej snímke americký lekár Henry Heimlich (vpravo) a starosta New Yorku Edward Koch názorne ukazujú chvat uvoľňujúci dýchacie cesty u dusiaceho sa človeka na radnici v New Yorku.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Koncom augusta 1945, kedy sa blížil koniec vojny, Heimlich tvrdil, že vyvinul inovatívnu liečbu pre obete trachómu – predtým nevyliečiteľnej bakteriálnej infekcie očných viečok, ktorá spôsobovala slepotu v celej Ázii a na Blízkom východe.

Podľa Heimlicha sa jeho postup – zmes antibiotík rozomletých v základe peny na holenie – ukázal ako účinný a úspešne sa používal u pacientov.

Ventil aj manéver

V roku 1962 vynašiel hrudný drenážny ventil (Heimlichov ventil) a o sedem rokov neskôr mu udelili patent na toto zariadenie. Tvrdil, že ho inšpiroval pohľad na čínskeho vojaka, ktorý zomrel na následky strelného poranenia hrudníka počas druhej svetovej vojny, čo však spochybnil Frederick Webster – Heimlichov lekársky asistent v Číne.

Pracoval tiež ako hrudný chirurg, bol vedúcim oddelenia chirurgie v Jewish Hospital v Cincinnati. V rovnakom meste tiež vyučoval medicínu na Xavier University.

https://twitter.com/TheFigen/status/1463911878460166156

Heimlichov manéver verejnosti predstavil v roku 1974. Ešte predtým, než túto techniku uznali odborníci a overili ju vedecké výskumy, rozhodol sa ju Heimlich intenzívne propagovať v médiách.

Jeho chvat zachránil nesčítane životov, keďže uvoľňuje zablokovaný kúsok jedla či inú prekážku z dýchacej trubice sériou úderov do hornej časti brucha.

Podľa odhadov iba v USA zachránil tento chvat vyše 100 000 ľudí – vrátane osobností ako bývalý prezident Ronald Reagan, speváčka Cher alebo herečky Elizabeth Taylorová a Goldie Hawnová.

Lekár využil svoj chvat aj nedávno pred smrťou, keď sa v domove pre seniorov, kde žil, začala pri stole dusiť kúskom jedla jedna zo senioriek.

Kontroverzná malárioterapia

Heimlich ako lekár začiatkom roka 1980 tiež presadzoval teóriu, že pacientov trpiacich ochorením AIDS či rakovinou je možné liečiť tak, že ho úmyselne nakazí maláriou. Vysoké horúčky, ktoré maláriu sprevádzajú, mali podľa neho aktivovať imunitný systém a následne liečiť infekciu vírusových ochorení.

Tento spôsob liečby odsúdili mnohí lekári aj iné autority v odbore vrátane Úradu pre kontrolu potravín a liečiv, ale aj obhajcovia ľudských práv. Heimlichova malárioterapia je tiež zakázaná viacerými štátnymi úradmi.

Štúdie v Afrike, kde sa HIV aj malária bežne vyskytujú, naznačujú, že zmes infekcií malária/HIV zvyšuje vírusovú záťaž a že malária by mohla zvýšiť rýchlosť šírenia HIV, ako aj urýchliť progres ochorenia.

Malárioterapiu skúšal Heimlich v Etiópii, hoci tamojšie ministerstvo zdravotníctva o tejto činnosti nevedelo. Heimlich uviedol, že jeho prvé pokusy so siedmimi subjektmi priniesli pozitívne výsledky, ale odmietol poskytnúť podrobnosti.

Hrdinom pre mnoho ľudí

Heimlich zomrel 17. decembra 2016 v nemocnici v meste Cincinnati v Ohiu na následky infarktu, ktorý utrpel počas týždňa.

„Otec bol pre mnohých ľudí vo svete hrdinom z jednoduchého dôvodu: Pomohol zachrániť nespočetné množstvá životov prostredníctvom inovácie postupov a prostriedkov na základe zdravého rozumu,“ uviedla v tom čase jeho rodina vo vyhlásení.

Jeho manželkou bola počas života Jane Murrayová, ktorá bola spisovateľkou a presadzovala kontroverzné spôsoby liečby a tiež publikovala knihu o alternatívnej medicíne. Mali spolu štyri deti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet