Na hlavný obsah

Jeho meno nesie najvyššia hora sveta. George Everest zomrel pred 155 rokmi

Na horu, ktorú po ňom pomenovali, nikdy nevystúpil.

Jeho meno nesie najvyššia hora sveta. George Everest zomrel pred 155 rokmi
Na kombosnímke najvyššia hora sveta Mount Everest a muž, po ktorom ju pomenovali - George Everest. Foto: twitter/ Mount Everest

Pomenovali po ňom najvyššiu horu sveta, aj keď na ňu zrejme nikdy nevystúpil. George Everest sa narodil 4. júla 1790 v Gwernvale vo Veľkej Británii. Už na začiatku svojho života sa rozhodol pre vojenskú kariéru a po skončení školskej dochádzky vstúpil do kráľovského delostrelectva. Píše portál bbc.co.uk.

V roku 1806 nastúpil na Vojenskú akadémiu vo Woolwichi, kde vynikal v matematike a najmä v trigonometrii. Po skončení štúdia sa Everest vydal na loď do Indie, ktorá bola v tom čase najcennejším majetkom britského impéria.

Sir Stamford Raffles vybral Everesta, aby sa zúčastnil na prieskume Jávy. Tá trvala od roku 1814 do roku 1816 a mladý dôstojník sa potom ujal najdôležitejšej a najvplyvnejšej funkcie vo svojom živote.

Dokončil trigonometrický prieskum Indie

Stal sa asistentom plukovníka Williama Lambtona, ktorý sa chystal začať veľký trigonometrický prieskum Indie. Bola to mamutia úloha, ktorá mala s primitívnymi teodolitmi (presný prístroj na meranie uhlov v horizontálnej a vertikálnej rovine) a ďalším vybavením, ktoré bolo vtedy k dispozícii, trvať mnoho rokov. Nakoniec trvala 25 rokov a Lambton zomrel dlho pred dokončením merania.

Keď Lambton v roku 1825 zomrel, funkciu superintendenta prevzal George Everest. O päť rokov neskôr, keď prieskum stále prebiehal, bol vymenovaný za generálneho inšpektora Indie.

Everest bol vždy inovátorom a počas svojho pôsobenia vo funkcii generálneho inšpektora Indie vykonal mnoho úprav a zmien v používanom vybavení.

Angažoval aj muža menom Henry Barrow a vymenoval ho do funkcie výrobcu prístrojov pre subkontinent – veľmi dôležitá úloha, pretože teraz mohli teodolity opravovať na mieste bez toho, aby ich museli posielať späť do Británie.

Za jeho služby mu udelili rytiersky titul

Everest a jeho kolegovia roky pokračovali v prieskume a prekonávali kilometre a kilometre púšte a džungle. Terén im spôsoboval obrovské ťažkosti a podnebie si vyžiadalo strašnú daň.

V istom momente Everest sám ochorel a prieskum musel na čas prerušiť, ale s tvrdým odhodlaním sa čoskoro vrátil k práci.

Nakoniec úlohu dokončili. Bol to najdlhší trigonometrický prieskum, aký sa kedy uskutočnil. V roku 1843 sa George Everest vzdal funkcie generálneho geodeta a vrátil sa domov na zaslúžený odpočinok.

Stal sa členom Kráľovskej spoločnosti a v roku 1861 mu bol za jeho neoceniteľné služby udelený rytiersky titul.

V roku 1862 ho zvolili za viceprezidenta Kráľovskej geografickej spoločnosti, o niekoľko rokov neskôr, 1. decembra 1866, pokojne zomrel na lôžku a pochovali ho v Hove pri Brightone.

Na Everest pravdepodobne nevystúpil ani raz

Jedným z najzaujímavejších faktov o Georgeovi Everestovi je, že s najväčšou pravdepodobnosťou ani raz nevystúpil na horu, ktorú po ňom pomenovali.

Keď Everest odišiel do dôchodku, jeho nástupcom vo funkcii generálneho inšpektora Indie sa stal Andrew Waugh. Výskum Himalájí bol ešte len v plienkach a v priebehu niekoľkých rokov objavili obrovskú časť toho, čo sa čoskoro stalo Mount Everestom.

George Everest nemal priamy vzťah k hore, ktorá nesie jeho meno a ktorú nikdy nevidel. Zodpovedal však za najatie Andrewa Scotta Waugha, ktorý uskutočnil prvé oficiálne pozorovania hory, a Radhanatha Sikdara, ktorý vypočítal jej výšku.

Vrchol sveta sa mohol volať Deva-dhunga alebo Gaurisankar

Predtým, ako si uvedomili jeho význam, bol Mount Everest pôvodne známy ako vrchol „B“ a neskôr ako vrchol XV. V marci 1856 Waugh napísal Kráľovskej geografickej spoločnosti, aby oznámil, že horu považujú za najvyššiu na svete, a navrhol, aby bola pomenovaná „po mojom slávnom predchodcovi“, pretože „nemá žiadne miestne meno, ktoré by sme mohli objaviť.“

Medzi Nepálčanmi a Tibeťanmi v skutočnosti existovalo niekoľko domorodých názvov, ale tieto oblasti boli v tom čase pre Britov uzavreté a ľudia žijúci južnejšie od Himalájí nemali pre vrchol špecifické pomenovanie.

V roku 1856 sa o Waughovom návrhu viedli rozsiahle diskusie v Kráľovskej geografickej spoločnosti a podobných orgánoch. Iní indickí vedci navrhovali domorodé názvy, ktoré považovali za správne, napríklad Brian Houghton Hodgson „Deva-dhunga“ a Hermann Schlagintweit „Gaurisankar“.

Samotný Everest namietal proti tomu, aby sa jeho meno používalo, pretože „domorodec z Indie“ ho nevedel vysloviť a nedalo sa ľahko napísať v hindčine. Napriek tomu sa v roku 1865 spoločnosť oficiálne uzniesla na názve Mount Everest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet